Πολιτική Υγείας

Έρχονται πλωτά νοσοκομεία στο Αιγαίο! Τι προβλέπουν οι τελευταίες ρυθμίσεις πριν τις εκλογές

 

Οι τελευταίες ρυθμίσεις Βορίδη μέσω του πολυνομοσχεδίου και λίγο πριν την τελική αποτυχημένη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προβλέπουν την αδειοδότηση σκαφών για μεταφορά ασθενών.

 

Και μπορεί σε πρώτη φάση η ρύθμιση αυτή να ακούγεται απλή, αποτελεί όμως άλλη μία παραχώρηση στον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε μέχρι σήμερα τις μεταφορές από τις απομακρυσμένες νησιωτικές κουκίδες της χώρας τις πραγματοποιούσε το ΕΚΑΒ με ελικόπτερα σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης.

 

Παρότι υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση και πλωτών μέσων, πλέον με το νέο νόμο και επισήμως θα μπορούν να βγαίνουν σκάφη για μεταφορά ασθενών στο Αιγαίο.

 

Συγκεκριμένα με βάση το νόμο «επιτρέπεται η λειτουργία ταχύπλοου σκάφους για υγειονομική μεταφορά ασθενών, έπειτα από άδεια που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου εφόσον υποβληθεί και βεβαίωση του Ε.Κ.Α.Β. ότι το συγκεκριμένο σκάφος πληροί τις προδιαγραφές που θέτει το Ε.Κ.Α.Β. όσον αφορά στον υγειονομικό του εξοπλισμό και στη χωροταξία του».

 

Οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Ναυτιλίας θα μπορούν να καθορίσουν τις περαιτέρω λεπτομέρειες για τη «λειτουργία και εκμετάλλευση των ταχύπλοων σκαφών μεταφοράς ασθενών.»

 

Να σημειωθεί πάντως πως εδώ και καιρό γίνεται μια «μάχη» στο Αιγαίο για το ποιος θα επικρατήσει στις μεταφορές ασθενών. Πολλοί ιδιωτικοί όμιλοι είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να ανοίξουν «μπίζνα» στα νησιά με τη μεταφορά ασθενών έχοντας μάλιστα…απέναντί τους του γείτονες Τούρκους οι οποίοι δραστηριοποιούνται εδώ και καιρό στον συγκεκριμένο τομέα και μάλιστα με ιδιαίτερη ανάπτυξη.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button