ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχονται στις 30 Ιουνίου τα ονόματα των γιατρών που χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές!

Πρόκειται για τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων των γιατρών που είτε πηγαίνουν σε συνέδρια με χορηγία φαρμακευτικών εταιρειών είτε συμμετέχουν σε επιστημονικά σεμινάρια, ημερίδες κλπ.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα δημοσιοποιήσουν οι ίδιες όλα τα στοιχεία ακολουθώντας το νόμο που ψηφίστηκε το 2014 και μέχρι σήμερα δεν είχε υλοποιηθεί. Είναι επίσης στο πλαίσιο του «κώδικα Δημοσιοποίησης» που έχει προωθηθεί από τις μητρικές εταιρείες μέσω της EFPIA.
Να σημειωθεί όμως ότι τον νόμο πρέπει να ακολουθήσουν τόσο οι πολυεθνικές όσο και οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Παρότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) δεν έχει βγάλει μέχρι στιγμής ακόμη τις οδηγίες για τον τρόπο δημοσιοποίησης των στοιχείων, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα δώσουν στον «αέρα» τα ονόματα των γιατρών μέσα από τα δικά τους site στις 30 Ιουνίου.

Τα ίδια στοιχεία θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν και στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ με τον ίδιο τρόπο.

Πάντως παρότι αρχικά επρόκειτο να δοθούν στον αέρα όλες οι λεπτομέρειες της συνεργασίας των γιατρών με τις εταιρείες, τελικώς όπως όλα δείχνουν, τα δεδομένα θα περιορισθούν σε όσα ήδη γίνονται γνωστά από τον ΕΟΦ.

Άλλωστε για να χορηγήσει μία φαρμακευτική εταιρεία έναν γιατρό πρέπει να πάρει την έγκριση του ΕΟΦ. Καταθέτει μάλιστα πλήρη κατάλογο με τα ονόματα των επιστημόνων αλλά και τον τρόπο φιλοξενίας (διαμονή και σίτιση), τις ημέρες παραμονής όταν πρόκειται για συνέδριο στο εξωτερικό αλλά και όλα τα στοιχεία του συνεδρίου.

Να σημειωθεί ότι ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, που δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι υπέρ της διαφάνειας, προσέφυγε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων από πέρυσι. Και αυτό διότι θεωρεί ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος με ηπιότερα μέτρα και χωρίς να εκτίθενται τα προσωπικά δεδομένα των γιατρών. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Στα «χέρια» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων η δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών που πάνε σε συνέδρια!»

Προς ώρας πάντως η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δε δείχνει να είναι αρνητική στον τρόπο δημοσιοποίησης των ονομάτων των γιατρών, λένε πηγές του HealthReport.gr. Εξάλλου πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια.

Και από τον ΕΟΦ πάντως δηλώνουν πως όλα θα είναι έτοιμα για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «ΕΟΦ: Πότε βγαίνουν στον «αέρα» τα ονόματα των γιατρών που πάνε σε συνέδρια με φαρμακευτικές!»

Να σημειωθεί ότι τα ονόματα των γιατρών θα δημοσιευτούν τόσο μεμονωμένα σε ειδικές λίστες και πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί, όσο και συγκεντρωτικά ανά εταιρεία. Παράλληλα στον αέρα θα βγουν και οι χορηγίες προς οργανισμούς Υγείας ή άλλους φορείς που μπορείς να έχουν λάβει οικονομική στήριξη από φαρμακευτικές εταιρείες όπως επιστημονικές εταιρείες κ.λ.π.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε πως θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία των γιατρών που θα πηγαίνουν σε συνέδρια με φαρμακευτικές!

Στα «χέρια» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων η δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών που πάνε σε συνέδρια!

ΕΟΦ: Πότε βγαίνουν στον «αέρα» τα ονόματα των γιατρών που πάνε σε συνέδρια με φαρμακευτικές!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button