ΆρθραΔημοφιλήΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Έρχονται τα μεγάλα «παζάρια» στα φάρμακα! Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας

Ένα βήμα πριν τη δημοσιοποίηση των τελικών της αποφάσεων για το φάρμακο βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείο Υγείας. Βέβαια οι προθέσεις της έχουν ήδη διατυπωθεί διά στόματος του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Το τρίπτυχο θα περιλαμβάνει: μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων για τον ΕΟΠΥΥ έπειτα από τις σχετικές διαπραγματεύσεις, κλειστό προυπολογισμό για τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα (Φάρμακα Υψηλού Κόστους –ΦΥΚ) αλλά και στήριξη των εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων.

Ο Παναγιώτης Κουρουμοπλής άλλωστε και η κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούν πως με τη στήριξη των εταιρειών που θα παράγουν φάρμακα στην Ελλάδα θα επιφέρει νέες θέσεις εργασίας. Εξάλλου η συμφωνία με τους Έλληνες Φαρμακοβιομηχάνους περιλαμβάνει ενίσχυση της αγοράς των γενοσήμων με αύξηση των ποσοτήτων και παράλληλη μείωση των τιμών και ως αντάλλαγμα θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας.

Αναμένεται να ανακοινωθούν και κίνητρα για όσες ξένες εταιρείες αποφασίσουν να παράξουν στην Ελλάδα κάποια σκευάσματα τους μέσω άλλων εταιρειών.
Ωστόσο κάτι τέτοιο δε φαίνεται προς ώρας να είναι εφικτό καθώς το ασταθές οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας δε φαίνεται να επενδύει τέτοιου είδους επενδύσεις.

Κατά τα άλλα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής προτίθεται να ξεκινήσει παζάρια και σχετικά με τα καινοτόμα φάρμακα καθώς δεν αποκλείεται όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr να τεθούν εκ νέου τα κριτήρια με τα οποία ένα φάρμακο χαρακτηρίζεται καινοτόμο.

Το μόνο βέβαιον είναι πως θα ορισθεί κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα υψηλού κόστους και κατηγοριοποίηση των εκπτώσεων και των υποχρεωτικών επιστροφών (rebate- claw back).
Ο προϋπολογισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στα 650 εκατ. ευρώ με ετήσια αύξηση στο 3%. (Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ).

Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ η οποία θα κληθεί να παζαρέψει τόσο τις τιμές όσο και το ποια φάρμακα είναι καινοτόμα και πρέπει να εισαχθούν για να καλύψουν ένα θεραπευτικό κενό. Με την εξοικονόμηση πόρων από τις τιμές των φαρμάκων αλλά και τη γενικότερη αξιοποίηση των κονδυλίων, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να μειώσει τις συμμετοχές των ασθενών για την αγορά φαρμάκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχεται ο κλειστός προϋπολογισμός για τα ακριβά φάρμακα! Όλες οι λεπτομέρειες και οι νέες αλλαγές

Τελειώνουν και τα φάρμακα: Ή πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ή αδειάζουν τα φαρμακεία διαμηνύουν φαρμακοποιοί και εταιρείες!

Αλλάζει ο ΙΦΕΤ! Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι: έτσι θα αυξηθεί η αγορά ελληνικών γενοσήμων στην Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button