ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχονται τα πρώτα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα! Που δόθηκαν οι άδειες

Το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσει η καλλιέργεια και παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, άναψε το υπουργείο Εμπορίου.

Ήδη δοθήκαν οι πρώτες δυο άδειες, η μια στην εταιρεία ΒΙΟΜΕΚΑΝ Α.Ε΅, με έδρα τη Λάρισα και η δεύτερη στη ΒΙΟΠΡΟΚΑΝ ΑΕ με έδρα την Κόρινθο.

Την ίδια στιγμή άλλες 12 εταιρείες έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα για καλλιέργεια και παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης και εκτιμάται ότι ως το τέλος του έτους θα έχουν λάβει τη σχετική άδεια.

Όπως διευκρινίστηκε από τους υπουργούς Υγείας, Εμπορίου και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι άδειες που λαμβάνουν αφορούσαν σε πρώτη φάση την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης. Θα ακολουθήσει αδειοδότηση παραγωγής τελικού προϊόντος, το οποίο εκτιμάται ότι θα διατεθεί στους Έλληνες ασθενείς σε 1,5 χρόνο. Μεταξύ των εταιρειών αυτών, περιλαμβάνονται και ελληνικών συμφερόντων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: Έτοιμες Ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείας για παραγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης μετά την υπουργική απόφαση!

Η άδεια έχει 5ετή διάρκεια και θα γίνεται πολύ αυστηρός έλεγχος προκειμένου να επικαιροποιηθεί. Μάλιστα υπολογίζεται πως η συνολική επένδυση αγγίζει τα 185 εκατομμυρίων ευρώ,ενώ θα δημιουργηθούν 770 θέσεις εργασίας.

 

Πως θα χορηγούνται τα σκευάσματα

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε πως η χορήγησή τους γίνεται με βάση απόφαση του ΕΟΦ, με σκοπό την ευχερή και οικονομικά προσιτή πρόσβαση των ασθενών ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν μητρώα ασθενών, οι οποίοι θα λαμβάνουν τη θεραπεία.

Στο πλαίσιο αυτό ειδική επιτροπή του ΕΟΦ, διαμορφώνει ήδη το πλαίσιο χορήγησης των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, όπως τις ενδείξεις, τις ιατρικές ειδικότητες που θα τα χορηγούν, τις φαρμακευτικές μορφές και άλλα.

Πάντως αναμένεται η χορήγησή τους θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως συμβαίνει σήμερα σε φάρμακα που χορηγούνται με ειδικούς όρους (οπιούχα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Πράσινο φως» και στην Ελλάδα για ιατρική χρήση κάνναβης! Τι αποφάσισε το υπ.Υγείας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button