ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Έρχονται το 2019 οι κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία στα φάρμακα! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες

Ένα θέμα που σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους τροϊκανούς, αλλά θεωρήθηκε πρώιμο, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν υιοθετηθεί οι βασικές τομές στον τομέα των φαρμάκων όπως η Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ).

Παρότι το υπουργείο Υγείας- αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr– θεωρεί ότι η κατηγοριοποίηση των φαρμάκων και ο ορισμός συγκεκριμένων προϋπολογισμών για κάθε μία θεραπευτική κατηγορία, θα επιφέρει καλύτερο έλεγχο στη φαρμακευτική δαπάνη, προς ώρας δεν έχει βρεθεί ο τεχνικός τρόπος ώστε να εφαρμοσθεί ένα τέτοιο σύστημα.

Συγκεκριμένα το επιχείρημα του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών είναι η δικαιότερη κατανομή του clawback, της αυτόματης δηλαδή επιστροφής χρημάτων με την υπέρβαση του συνολικού προϋπολογισμού για τα φάρμακα. Δείτε ΕΔΩ πόσα θα πληρώσουν φέτος οι φαρμακοβιομηχανίες: “Πόσα θα πληρώσουν σε υποχρεωτικές εκπτώσεις οι φαρμακοβιομηχανίες για το 2018! Όλες οι πληροφορίες”

Η μέχρι σήμερα πρόχειρη κατηγοριοποίηση που έχει γίνει, δημιουργεί περίπου 75 με 80 “πακέτα” δραστικών ουσιών και θεραπευτικών ομάδων, που όμως θα προκαλούσε μεγαλύτερα προβλήματα από ότι θα έλυνε.
Άλλωστε είναι άγνωστα τα κριτήρια με τα οποία θα κατανεμηθεί η δαπάνη για τα φάρμακα που έχει καθηλωθεί στα 1,945 δις ευρώ.

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πάντως ότι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας αλλά ειδικά οι πολυεθνικές εταιρείες, δε συμφωνούν με μια τέτοια κατηγοριοποίηση και στον καθορισμό κλειστών προϋπολογισμών. Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες από την άλλη, μάλλον θα προτιμούσαν τον διαχωρισμό μεταξύ πρωτοτύπων φαρμάκων και όσων έχουν χάσει την πατέντα τους.

Όπως και να ΄χει, ο συγκεκριμένος προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι μετατίθεται για την επόμενη χρονιά. Μια χρονιά που βέβαια αναμένεται να καθορισθεί και από τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσα θα πληρώσουν σε υποχρεωτικές εκπτώσεις οι φαρμακοβιομηχανίες για το 2018! Όλες οι πληροφορίες

Φαρμακοβιομήχανοι καλούν υπουργείο Υγείας! Τι ζητούν

Με παζάρια στις τιμές όλα τα νέα φάρμακα! Πως θα εγκρίνονται

Οι έξι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στο φάρμακο! Τι προωθεί το υπ.Υγείας

Απίστευτο: Μέσω Facebook ψάχνουν φάρμακα που λείπουν οι φαρμακοποιοί! Σε απόγνωση οι ασθενείς

Σχετικά Άρθρα

Back to top button