ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχονται 14 νέες ΤΟΜΥ! Τι αποφάσισε το υπουργείο Υγείας

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αρχική > Άρθρα > Έρχονται 14 νέες ΤΟΜΥ! Τι αποφάσισε το υπουργείο Υγείας

Νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) δημιουργεί τελικά το υπουργείο Υγείας παρά τις αρχικές προθέσεις για συγχώνευση των υπαρχόντων ή ακόμη και κατάργησή τους.
Με βάση απόφαση του υπουργού Υγείας, συστήνονται 14 νέες ΤΟΜΥ στο Βόρειο Αιγαίο (2η Υγειονομική Περιφέρεια), όπου και θα προσληφθούν 168 ιατροί, νοσηλευτές και επιστήμονες διαφόρων επαγγελμάτων.

Βασική προϋπόθεση για τη σύσταση των νέων ΤΟΜΥ, όπως προβλέπει η απόφαση Κικίλια, θα πρέπει να υπάρξει προσέλκυση ενδιαφέροντος από τους επιστήμονες και να γίνου οι σχετικές προσλήψεις που απαιτούνται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) από τις 5 Π.Ε. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Που θα γίνουν οι νέες ΤΟΜΥ

Η συγχρηματοδότηση (εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι) των 14 νέων ΤΟΜΥ είναι για 3 χρόνια όπως σημειώνεται στην απόφαση, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώνεται 31/12/2023.
Στο Βόρειο Αιγαίο όπου θα δημιουργηθούν υπάρχουν ήδη δύο ΤΟΜΥ που λειτουργούν (2η ΥΠΕ) με Κέντρο Υγείας Αναφοράς αυτό της Χίου και της Μυτιλήνης.

Οι 14 νέες ΤΟΜΥ θα γίνουν στη Λέσβο (5), στη Λήμνο (2), στη Σάμο (2), στη Χίο (4) και 1 στην Ικαρία.

Διοικητές νοσοκομείων με οδηγίες

Ο συνολικός Προϋπολογισμός για τη δημιουργία των νέων ΤΟΜΥ ανέρχεται σε 12.852.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πάντως αυτό που φαίνεται πως έχει αλλάξει είναι η αρχική τοποθέτηση της κυβερνώσας παράταξης για τη διατήρηση ή όχι των ΤΟΜΥ.

Πριν από τις εκλογές ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου είχε δηλώσει ότι η ΝΔ θα τις καταργήσει τις ΤΟΜΥ. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την άλλη είχε επισημάνει ότι ετοιμάζει νέο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το οποίο θα παρουσιασθεί σύντομα.

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε δηλώσει μάλιστα ότι όσες ΤΟΜΥ δε χρειάζονται γιατί συστεγάζονται με τα Κέντρα Υγείας, θα ενσωματωθούν. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «ΤΟΜΥ: Μένουν και ενσωματώνονται οριστικά στις υπόλοιπες Μονάδες της Πρωτοβάθμιας! Όλες οι πληροφορίες»

Όπως φαίνεται όμως το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει επέκταση του προγράμματος των ΤΟΜΥ, δεδομένου ότι 14 νέες θα λειτουργούν μέχρι το 2023. Ταυτόχρονα, μόλις πρόσφατα έγινε προκήρυξη βάση της οποία αναζητείται εταιρεία συμβούλων προκειμένου να αξιολογήσει τις υπάρχουσες ΤΟΜΥ. Δείτε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Έρχεται η αξιολόγηση των ΤΟΜΥ! Αναζητείται Εταιρεία Συμβούλων»

Μετά τη σχετική ανακοίνωση για τη δημιουργία των νέων Μονάδων θα πρέπει προφανώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αποσαφηνίσει τις θέσεις της για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεδομένου ότι στις ΤΟΜΥ εργάζονται και εκατοντάδες επιστήμονες οι οποίοι ανησυχούν για το επαγγελματικό τους μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΟΜΥ: Ένα σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά! Οι γιατροί που δεν προσλήφθηκαν ποτέ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button