ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Έρχονται 216 φάρμακα στα σούπερ μάρκετ! Όλες οι προϋποθέσεις

Το υπουργείο Υγείας συμπεριέλαβε τη συγκεκριμένη ρύθμιση αλλά και τις προϋποθέσεις για το ποια φάρμακα θα διατεθούν, σε νομοσχέδιο που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Πρόκειται ουσιαστικά για την υλοποίηση ρύθμισης από το 3ο Μνημόνιο που υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο. Μια ενέργεια που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών.
Όπως φαίνεται όμως τα σκευάσματα θα είναι περιορισμένα που θα πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, αφού αποτελούν το 13% του συνόλου των 1.582 Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Τα συγκεκριμένα φάρμακα θα ενταχθούν στην υποκατηγορία «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» (ΓΕΔΙΦΑ) η οποία θα περιλαμβάνει σκευάσματα που δεν θα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, όπως προβλέπεται στη διάταξη του υπουργείου Υγείας.

Και αυτό διότι διαφορετικά οι εταιρείες που διαθέτουν Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα θα πρέπει να αλλάξουν τις άδειες κυκλοφορίας αφού τα σκευάσματα τους αναγράφουν ότι διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

Με τη διάταξη αυτή σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας κλείνουν ουσιαστικά οι απαιτήσεις της τρόικας για τον τομέα της Υγείας. Και φυσικά δεν είναι τυχαίο το ειδικό ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η τρόικα για την πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και στα Σούπερ Μάρκετ καθώς τα λεφτά είναι …πολλά. Διαβάστε ΕΔΩ με κάθε λεπτομέρεια το τζίρο των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων: “Πόσα φάρμακα πωλούνται χωρίς συνταγή! Ο τζίρος των ΜΗΣΥΦΑ”

Όπως σημειώνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τα συγκεκριμένα σκευάσματα θα πληρούν αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις έτσι ώστε η εύκολη πρόσβαση να μη θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Να σημειωθεί ότι στον ΕΟΦ συγκροτήθηκε ειδική Επιστημονική Επιτροπή- με τη συμμετοχή του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου– η οποία στο διάστημα που μεσολάβησε πραγματοποίησε σειρά συνεδριάσεων με σκοπό την εισαγωγή αυστηρών κριτηρίων για την κατάρτιση του σχετικού υποκαταλόγου έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Τα φάρμακα που θα κατατάσσονται στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Να είναι ήδη ενταγμένα στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενα.

2. Να είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.

3. Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.

4. Οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.

5. Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης.

6. Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μη ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.

7. Να μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.

Εφόσον συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, τα ΓΕΔΙΦΑ θα διατίθενται από σημεία πώλησης- πλην των φαρμακείων- τα οποία θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Επίσης, με υπουργική απόφαση που θα εκδίδεται μετά από πρόταση του ΔΣ του ΕΟΦ, θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας κατάταξης των φαρμάκων στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ, η επισήμανση, οι συνθήκες και οι όροι ασφαλούς φύλαξης, διακίνησης και διάθεσής τους καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσα φάρμακα πωλούνται χωρίς συνταγή! Ο τζίρος των ΜΗΣΥΦΑ

ΜΗΣΥΦΑ: Δείτε πόσο πωλούνται σε Ελλάδα και Ευρώπη τα φάρμακα χωρίς συνταγή!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button