ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχoνται νέες προσλήψεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας! Τι ανακοίνωσε ο Α.Ξανθός

Για να αποσυμφορηθούν τα Δημόσια νοσκομεία αλλά και για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι μη έχοντες,  ο υπουργός υγείας προανήγγελε από την Κοπεγχάγη την ανάπτυξη σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας του νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με πόρους του ΕΣΠΑ.

Έτσι για τη διετία 2017-2018 προβλέπεται η δημιουργία 250 νέων δομών σε πάνω από 50 αστικές περιοχές της χώρας, με πρόσληψη περίπου 3200 εργαζομένων ( γιατρών-νοσηλευτών-επισκεπτών υγείας-κοινωνικών λειτουργών κλπ).

Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία εκκρεμεί και θα υλοποιηθεί σταδιακά σε συνεργασία με τον ΠΟΥ Ευρώπης.

Ο πυρήνας του νέου μοντέλου είναι η αποκεντρωμένη δημόσια δομή ΠΦΥ ( τοπική μονάδα υγείας ), ο οικογενειακός γιατρός και η διεπιστημονική ομάδα υγείας που έχουν στην ευθύνη τους συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς, οι τομεοποιημένες υπηρεσίες και ο κοινοτικός προσανατολισμός τους, η ολιστική φροντίδα υγείας ( από την πρόληψη και τους εμβολιασμούς μέχρι τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, την κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση των χρόνιων νοσημάτων, τη σχολική και επαγγελματική υγιεινή, τη διαχείριση των ασθενών που έχουν ανάγκη πιο εξειδικευμένη φροντίδα, την αποθεραπεία και την αποκατάσταση).

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο υπουργός υγείας  ο Ανδρέας Ξανθός  παραδέχθηκε ότι στην Ελλάδα «δεν αναπτύχθηκε η ΠΦΥ, ειδικά στα αστικά κέντρα και έτσι η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη εκχωρήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στον ιδιωτικό τομέα».

Έτσι συνέχισε ο υπουργός δημιουργήθηκε το ευνοϊκό «περιβάλλον» για τις διαχρονικές παθογένειες και στρεβλώσεις του ΕΣΥ, για την έλλειψη μηχανισμών ελέγχου, την προκλητή ζήτηση, σπατάλη, συναλλαγή με συμφέροντα, διαφθορά, για την αποσπασματική και ανεπαρκή ιατρική παρακολούθηση των ασθενών και, τελικά, για την ανισότιμη και αναποτελεσματική φροντίδα υγείας”.

Αυτό το «περιβάλλον» κατά τον αρμόδιο υπουργό υγείας, αποτέλεσε το πρόσχημα για την επιβολή οριζόντων περικοπών στις δαπάνες υγείας στα πλαίσια των μέτρων λιτότητας, για «παθητική ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας και μετακύλιση μεγάλου μέρους του κόστους περίθαλψης στους ασφαλισμένους, για αποκλεισμό των ανασφάλιστων από την υγειονομική φροντίδα και για αποδιοργάνωση του ΕΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατροί ΠΕΔΥ: Όσοι απολύθηκαν μένουν εκτός! Τα σχέδια του υπ.Υγείας

Γιατροί ΠΕΔΥ: Θα κλείσουν μονάδες Υγείας! Τι φοβούνται λόγω μνημονίου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button