ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έτοιμα τα πορίσματα της Βουλής για Ντυνάν, ΚΕΕΛΠΝΟ, Φάρμακα! Τι θα περιλαμβάνουν

Ωστόσο όπως όλα δείχνουν θα παραδοθούν σταδιακά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου καθώς πιθανότατα την Παρασκευή θα έχει δοθεί στα κόμματα αρχικά το πόρισμα που αφορά στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.
Ένα νοσοκομείο το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης από την εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ της Τράπεζας Πειραιώς, παρότι η επιτροπή της Βουλής θέτει ζήτημα ότι μπήκε σε πλειστηριασμό από συγκεκριμένους υπουργούς και δόθηκε τελικώς στην θυγατρική εταιρεία της Πειραιώς.

Πάντως το πόρισμα που συνέταξε η επιτροπή αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να επιρρίπτει ευθύνες σε πρώην υπουργούς για την πώληση του Νοσοκομείου.
Από την άλλη, μετά το Ντυνάν, σειρά θα έχει το πόρισμα για την υπόθεση των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων οι οποίες με βάση τις καταγγελίες που είχαν γίνει και από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είχαν υπερτιμολογηθεί. Γι αυτό άλλωστε και από περίπου 1500 ευρώ που ήταν οι αρχικές χρεώσεις, τα ποσά μειώθηκαν στα 150 ευρώ και με σχετική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Ακολουθεί το πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ και για τα φάρμακα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως θα παρουσιάσουν οι δύο τελευταίες αυτές υποθέσεις αφού έχει ξεσπάσει άγρια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με παράνομες προσλήψεις και υπερτιμολογήσεις φαρμάκων.

Ειδικά σε ότι αφορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ η επιτροπή είχε διερευνήσει την υπόθεση λαμβάνοντας κυρίως καταθέσεις από διάφορα πρόσωπα που σχετίζονται με τον φορέα αλλά και από τον πρώην υπουργό Υγείας και νυν αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη.

Παρά τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της επιτροπής τα μέλη της είχαν εστιάσει κυρίως σε 23 προσλήψεις που είχαν γίνει επί Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ στο πόρισμα είναι πιθανό να αναφέρονται και «διαρροές» κονδυλίων που πλησιάζουν τα 84 εκατ. ευρώ. Ποσό που αποδόθηκε από τον πρώην υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη σε λογιστικού χαρακτήρα ζητήματα που υπήρχαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Άγνωστο ωστόσο παραμένει πως βουλευτές διερεύνησαν την υπόθεση χωρίς να έχουν προχωρήσει σε ουσιαστική έρευνα σε αρχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και σε άλλα ντοκουμέντα των παρελθόντων ετών, όπου όπως φημολογούνταν το ΚΕΕΛΠΝΟ αποτελούσε έναν βασικό φορέα για την τακτοποίηση ημετέρων αλλά και παράτυπης διάθεσης κονδυλίων. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά μία υπόθεση: “ΚΕΕΛΠΝΟ: Χορηγίες για γέλια και για κλάματα! Δείτε μία απίστευτη διαφημιστική καμπάνια”

Τέλος, το πόρισμα που θα δοθεί προς το τέλος του μήνα θα αφορά στα φάρμακα και στις δαπάνες που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, με το 2009 να είναι η χρονικά με τα υψηλότερα κονδύλια για τη φαρμακευτική δαπάνη η οποία άγγιξε τα 5,9 δις ευρώ τη στιγμή που σήμερα είναι καθηλωμένη στα 1,945 δις ευρώ.

Ευθύνες σε πρώην υπουργούς

Πάντως με βάση όλα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής από τη βουλή, τα πορίσματα τα επιρρίπτουν πολιτικές ευθύνες σε 4 πρώην υπουργούς για τα σκάνδαλα στην Υγεία από το 1997 έως το 2014.

Τα πρόσωπα που αναμένεται να περιλαμβάνονται είναι με χρονολογική σειρά, Ανδρέας Λοβέρδος, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και Μάριος Σαλμάς. Γι αυτό και τα στελέχη της επιτροπής της Βουλής αναμένεται να προτείνουν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή.

Ωστόσο το γεγονός ότι η έρευνα της Βουλής εστιάσε κυρίως σε αυτά τα πολιτικά πρόσωπα όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στελέχη της οποίας υποστηρίζουν ότι επιχειρείται να “στηθεί” ένα πολιτικό θέαμα με αφορμή και τις επικείμενες εκλογές.

Όπως και να χει όλα δείχνουν ότι με αφορμή τα συγκεκριμένα πορίσματα αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι στη Βουλή το επόμενο διάστημα κυρώις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτοιμο το νομοσχέδιο για το νέο ΚΕΕΛΠΝΟ! Όλες οι λεπτομέρειες για τις αλλαγές

Σχετικά Άρθρα

Back to top button