ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έφυγε ο Γεράσιμος Αρσένης!

Όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο Υγεία: «Ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Γεράσιμος Αρσένης απεβίωσε νωρίτερα σήμερα σε ηλικία 85 ετών στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ.» ‘Ηταν παντρεμένος με την καθ. Λούκα Τ. Κατσέλη και απέκτησαν μαζί 4 παιδιά.

Η είδηση του θανάτου προκάλεσε θλίψη τόσο στο οικογενειακό του περιβάλλον όσο και στο πολιτικό κόσμο.
Ο Γεράσιμος Δ. Αρσένης γεννήθηκε στην Κεφαλονιά. Aπόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, oλοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο  Οικονομικό Τμήμα του  ΜΙΤ των ΗΠΑ.

Διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ανάπτυξης  του ΟΟΣΑ (1964-1966),  και στη συνέχεια  στέλεχος και Διευθυντής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη  (UNCTAD) (1967-1980). Ανέπτυξε από τη θέση αυτή έντονη επιστημονική και διπλωματική δράση για την αναδιάρθρωση του χρέους των αναπτυσσομένων χωρών , την αποτελεσματική  χρηματοδότηση της ανάπτυξης και τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος στα πλαίσια και της «Επιτροπής των 20″ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF). Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις της «Λέσχης του Παρισιού» για την ρύθμιση χρεών πολλών  κρατών ενώ   χρημάτισε  σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων σε θέματα  οικονομικής και νομισματικής πολιτικής .

Διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1982-1984) και  Υπουργός Εθνικής Οικονομίας (1982-1985), Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (1984-1985), Εθνικής Άμυνας (1993-1996) και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1996-2000).  Υπήρξε Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ( 1985-2004, 2006-2007) και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου .

ΣΤΑΘΜΟΙ ΖΩΗΣ

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ – ΣΠΟΥΔΕΣ

Γεννήθηκε στην Kεφαλλονιά. Mαθητικά χρόνια στην Kαλαμάτα, στη Zάκυνθο, στην Kύμη και μετά στην Aθήνα. Aριστούχος στο Bαρβάκειο και μετά στη Nομική Σχολή Aθηνών, στην οποία σπουδάζει ενώ ταυτόχρονα εργάζεται. Mετεκπαιδεύεται με υποτροφία στην οικονομική επιστήμη στο Tεχνολογικό Iνστιτούτο της Mασσαχουσέττης των HΠA (MIT).

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑ

Δύο δεκαετίες οικονομολόγος στον Oργανισμό Hνωμένων Eθνών (OHE), στη Nέα Yόρκη και στη Γενεύη. Διευθυντής του Tμήματος Oικονομικών Mελετών του Kέντρου Eρευνών του OOΣA στο Παρίσι και μετά Διευθυντής στον Oργανισμό του OHE για το Eμπόριο και την Aνάπτυξη (UNCTAD). Tαξιδεύει σ” όλο τον κόσμο και αναλαμβάνει ηγετικές πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσομένων χωρών και το διακανονισμό των χρεών τους. Στο πλαίσιο αυτό έχει επαφές με τους Aλλιέντε, Kάστρο κ.ά. Eμπειρογνώμων της «Eπιτροπής των 20» με τους Zισκάρ Nτεσταίν και Xέλμουτ Σμιτ για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button