Πολιτική Υγείας

«Έφυγε» ο Δημήτρης Τριχόπουλος!

Ο γνωστός καθηγητής, ιδιαίτερα αγαπητός στην πανεπιστημιακή κοινότητα παρουσίασε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα πριν από περίπου μία εβδομάδα, πρόβλημα που ήρθε να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του. Οι γιατροί από την ημέρα εκείνη δεν μπόρεσαν να ανακάμψουν τον οργανισμό του παρά τις προσπάθειες.

Ο Δημήτρης Τριχόπουλος γεννήθηκε το 1938 στον Βόλο. Το 1963 πήρε το πτυχίο του από την Ιατρική Αθηνών. Ακολούθησε μετεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Χάρβαρντ και Οξφόρδης.

Το 1972 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην Ιατρική Αθηνών, σε ηλικία μόλις 33 ετών, ενώ το 1981 δημοσιεύθηκε η εργασία του για τον ρόλο του παθητικού καπνίσματος στην αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα. Το 1989 εξελέγη τακτικός καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ, ενώ το 1994 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ουψάλας.

Το 1997 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι αντεπιστέλλον μέλος στις Ακαδημίες Γαλλίας και Βελγίου, ενώ το 2007 του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Τιμής του Διεθνούς Κέντρου Ερευνας Καρκίνου του ΠΟΥ για το σύνολο του έργου του.

Τη θλίψη αλλά και τα συλλυπητήρια του για την απώλεια του Δημήτρη Τριχόπουλου, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης από την Κίνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Δήλωση Βορίδη
«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Δημήτρη Τριχόπουλου, ενός ξεχωριστού ανθρώπου και επιστήμονα. Ενός ακαδημαϊκού, ο οποίος με την προσφορά του σημάδεψε το χώρο της Υγείας. Ενός από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους διεθνώς Ιατρούς, με φήμη και ικανότητα που ξεπέρασε τα Ελληνικά σύνορα και τίμησε την χώρα μας. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του»

Σχετικά Άρθρα

Back to top button