ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Ήρθαν οι νέες μειωμένες τιμές στα φάρμακα και συνταγογράφηση μόνο με δραστική! Όλες οι αντιδράσεις

Στο δρόμο του μνημονίου μπήκε για τα καλά πλέον και η υπηρεσιακή κυβέρνηση καθώς υλοποίησε πλέον δύο από τα βασικά προαπαιτούμενα.

Συγκεκριμένα μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και «κολλήματα» εξεδόθη τελικώς η υπουργική απόφαση που προβλέπει την ανατιμολόγηση των φαρμάκων και προστατεύει τελικά τα φθηνά φάρμακα κάτω των 12 ευρώ.

Παρότι ο σκληρός της τρόικας Τζουζέπε Καρόνε είχε εμφανιστεί να είναι έντονα αντίθετος στην υπουργική απόφαση Κουρουμπλή για τις νέες τιμές στα φάρμακα, όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr (διαβάστε ΕΔΩ το θέμα: («Μπλόκαρε» η ανατιμολόγηση των φαρμάκων στον τροϊκανό Καρόνε!»), τελικώς υπέκυψε στις πιέσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης αλλά και στις απαιτήσεις του μνημονίου. Άλλωστε το αργότερο έως τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί πλήρως και τα τρία προαπαιτούμενα (διοικητές, ανατιμολόγηση, δραστική ουσία).

Και έτσι μ αυτά και μ αυτά εξεδόθη η υπουργική απόφαση που μειώνει κατά 50% τα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους και ορίζει στο ορίζει στο 32,5% τις τιμές των γενοσήμων.

Γιατί δεν μειώνονταν τα φάρμακα πριν το 2012

Αυτό που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του τροικανού Τζουζέπε Καρόνε ήταν το γεγονός πως στην υπουργική απόφαση Κουρουμπλή δεν μειωνόταν η τιμή των φαρμάκων που κόστιζαν κάτων από 12 ευρώ και είχαν χάσει την πατέντα τους.

Με βάση το ρεπορτάζ του HealthReport.gr, το σκεπτικό ήταν πως επρόκειτο για μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία.
Και αυτό διότι συνολικά η χώρα διαθέτει κοντά στις 1000 ουσίες οι οποίες όμως αντιστοιχούν σε μια βάση δεδομένων κοντά στα 300.000 φάρμακα.

Και τα 1000 αυτά φάρμακα θα πρέπει να τα αντιστοιχίσει κανείς στις τιμές των 28 χωρών της Ευρώπης ώστε να βρεθεί ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων.

Η δυσκολία του εγχειρήματος, έλεγαν στο HealthReport.gr παράγοντες που συμμετείχαν στην τιμολόγηση, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μόνο η Γερμανία διαθέτει κοντά στα 45.000 φάρμακα τα οποία θα πρέπει να συγκριθούν.

Στην περίπτωση που στα υπάρχοντα 1000 φάρμακα με τη βάση δεδομένων που ξεπερνά τις 300.000 αντιστοιχίσεις συσκευασιών, προσέθετε κανείς και άλλα 2500 φάρμακα που είχαν χάσει την πατέντα τους πριν το 2012, θα χρειαζόταν ένα …ολόκληρο υπουργείο για να ασχοληθεί επί μήνες, έλεγαν παράγoντες του υπουργείου Υγείας στο HealthReport.gr. Γι αυτό και ακολουθούνταν οι τακτικές των επίπεδων μειώσεων στα σκευάσματα αυτά.
Με τη νέα υπουργική απόφαση όμως η τιμή τους μειώνεται στο 50% και συμπαρασύρει και τις τιμές των γενοσήμων στο 32,5%.

Συνταγογράφηση μόνο με δραστική

Το άλλο προαπαιτούμενο ήταν να εφαρμοστεί πλήρως η συνταγογράφηση με δραστική ουσία, κάτι που είχε καταργήσει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με εγκύκλιό του που επέτρεπε και τις εμπορικές ονομασίες των φαρμάκων.

Το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο πάντως βρίσκει αντίθετους τόσο τους γιατρούς όσο και τις φαρμακευτικές εταιρείες, και ειδικά τις ελληνικές που θεωρούν πως θίγονται κάθετα από το μοντέλο αυτό.
Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε από την πρώτη στιγμή ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) ενώ η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας έχει ταχθεί επίσης εναντίον της απόφασης αυτής.

Ωστόσο εφαρμόστηκε με διαδικασίες εξπρές με εσωτερική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας προς την ΗΔΙΚΑ την εταιρεία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόνο στο HealthReport.gr: «Μπλόκαρε» η ανατιμολόγηση των φαρμάκων στον τροϊκανό Καρόνε!

Μπλόκο στην υπουργική απόφαση Κουρουμπλή για τα φάρμακα από Ευρώπη και Μαξίμου! Όλο το παρασκήνιο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button