ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ήρθε ο «ηλεκτρονικός» ΕΟΠΥΥ! Χρήσιμες οδηγίες για τις πληρωμές Ιανουαρίου

Επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ του HealthReport.gr ότι ο ΕΟΠΥΥ μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες μηνών των αρμόδιων υπηρεσιών, επιχειρεί να μετατραπεί σε έναν «ηλεκτρονικό» φορέα όπου τα πάντα θα γίνονται ψηφιακά. Διαβάστε ΕΔΩ το πρόσφατο ρεπορτάζ με όλες τις λεπτομέρειες: «Έρχεται τον Απρίλιο ο «ηλεκτρονικός» ΕΟΠΥΥ! Πως θα πληρώνονται γιατροί, κλινικές, διαγνωστικά».

Η διοίκηση του Οργανισμού με μία ανακοίνωση προς το σύνολο των παρόχων γνωστοποίησε ότι πλέον επιχειρεί «να αφήσει πίσω τον πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και ξεκινώντας οριστική εκκαθάριση και πληρωμή στο 100% των υποβολών του έτους 2016».

Γι αυτό και όλα τα παραστατικά για τις πληρωμές που πρέπει να γίνουν για τον μήνα Ιανουάριο του 2016, θα γίνονται απολύτως ηλεκτρονικά και θα πληρώνονται στο 100%. Να σημειωθεί ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια η εκκαθάριση και οι πληρωμές γινόταν στο 90% και απέμενε πάντα ένα 10% για να πληρωθεί στο…μέλλον.

Οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ είχαν ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι εντατικά να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα ώστε ο ΕΟΠΥΥ να μπορεί να πραγματοποιεί on line τους ελέγχους.

Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να …εξαφανίσει όλο το «χαρτοβασίλειο» με τα παραστατικά που πνίγει τις περιφερειακές διευθύνσεις του οργανισμού.

κούτες ΕΟΠΥΥ

Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ήδη έχει οριστικοποιηθεί πως οι πρώτες κούτες με τα έγγραφα θα μετακινηθούν στις αποθήκες στον ταύρο που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ ενώ το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για την ενοικίαση μεγαλύτερων χώρων (αποθήκες) με συνολική δαπάνη 15 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε η κατάσταση με τις χιλιάδες κούτες και τα δικαιολογητικά των παρόχων είχε πια ξεφύγει από κάθε έλεγχο με συνέπεια να μην υπάρχει καμία ελπίδα για πληρωμές. Ενδεικτικό είναι ότι πρόσφατα μέσα στις αμέτρητες κούτες είχε τραυματισθεί μητέρα 5 παιδιών. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Ο …ανοργάνωτος ΕΟΠΥΥ προκαλεί ατυχήματα! Πως τραυματίσθηκε μητέρα 5 παιδιών».

Βέβαια για να αδειάσουν όλα τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ από το…χαρτοβασίλειο είναι προφανές ότι θα χρειαστεί καιρός.

Πάντως όπως διευκρινίζεται από τον ΕΟΠΥΥ: «Οι συμβεβλημένοι πάροχοι, οι οποίοι έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν το φυσικό αρχείο των παραστατικών τους στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ.), από τον μήνα Μάρτιο 2016 και μετά, ΔΕΝ θα το υποβάλλουν στις κατά τόπους ΠΕ.ΔΙ».

Μάλιστα όπως αποσαφηνίζεται: «Οι Πάροχοι για τις υποβολές του μηνός Μαρτίου οφείλουν να αποστείλουν, με δικά τους έξοδα, το φυσικό αρχείο στην διεύθυνση: Λ. Ειρήνης 54, Πεύκη 15121 (Διεύθυνση Ελέγχου και Εκκαθάρισης ΕΟΠΥΥ), εντός προκαθορισμένου φακέλου ή χαρτοκιβωτίου στο οποίο θα έχει επικολληθεί εξωτερικά το ειδικό έντυπο που εκτυπώνει πλέον το e-ΔΑΠΥ, με κάθε υποβολή λογαριασμών του μήνα».

Οι έλεγχοι

Στη νέα ψηφιοποιημένη εποχή ο ΕΟΠΥΥ θα εκκαθαρίζει μεν στο 100% τις οφειλές του αλλά θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 5% του συνολικού αριθμού των υποβαλλομένων δικαιολογητικών δαπανών ασφαλισμένων εκάστου παρόχου και «κατ’ ελάχιστο αριθμό 10 δικαιολογητικών δαπάνης» όπως σημειώνεται.

Αξιοσημείωτο είναι πως αν σε αυτό το 5% βρεθεί πως υπάρχουν υπερχρεώσεις ή παρατυπίες με μη αποδεκτά δικαιολογητικά τότε το ποσοστό αυτό των χρημάτων θα «κουρεύεται» από το σύνολο της δαπάνης που διεκδικεί ο πάροχος. Δείτε ΕΔΩ από ποιους και πως ακριβώς θα γίνονται οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ: “ΕΟΠΥΥ: Πως θα γίνεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος για πληρωμές γιατρών, κλινικών, διαγνωστικών”

Η μέθοδος αυτή, ευελπιστεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις υπερχρεώσεις που γίνονται σε αρκετές περιπτώσεις σήμερα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button