
Ίλιγγος: Τι να κάνετε όταν όλα γυρίζουν;
Ο ίλιγγος είναι η αίσθηση της περιστροφής, ή της αίσθησης ότι “όλα γυρίζουν” γύρω, ακόμα και όταν οι πάσχοντες είναι απόλυτα ακίνητοι.
Σε πολλές περιπτώσεις όπως αναφέρουν οι ειδικοί της mayo clinic ο ίλιγγος οφείλεται σε δυσλειτουργία του έσω ωτός. Το έσω ους αποστέλλει στον εγκέφαλο μηνύματα για την κίνηση του κεφαλιού και του σώματος και η διαδικασία αυτή βοηθά, υπό φυσιολογικές συνθήκες, στη διατήρηση της ισορροπίας.
Γιατί συμβαίνει
Οι αιτίες για την εκδήλωση του ιλίγγου οφείλονται είτε στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό είτε σε κάποιο πρόβλημα που εντοπίζεται στο εσωτερικό αυτί.
Αρκετά συχνά στο εσωτερικό αυτί μπορεί να αναπτυχθεί φλεγμονή λόγω ασθένειας, ή οι μικροί κρύσταλλοι ή που συνήθως βρίσκονται μέσα σε αυτό μπορεί να μετατοπιστούν και να προκαλέσουν ερεθισμό στα μικρά τριχωτά κύτταρα μέσα στα ημικυκλικά κανάλια, οδηγώντας σε ίλιγγο.
Άλλη αιτία που μπορεί να προκαλέσει ιλίγγους είναι η ασθένεια Meniere, που σχετίζονται με την απώλεια ακοής και τις εμβοές (βούισμα των αυτιών), και προκαλείται από συσσώρευση υγρού μέσα στο εσωτερικό αυτί.
Επίσης τραύματα στο κεφάλι μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες στο εσωτερικό αυτί και να γίνει αιτία ιλίγγου. Σε σπάνιες περιπτώσεις ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ή κάποιοι όγκοι μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα ιλίγγου.
Αντιμετώπιση- Θεραπεία
Η πιο γνωστή θεραπεία για τον περιφερικό ίλιγγο είναι οι ασκήσεις Epley. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεθόδου, οι ειδικές κινήσεις της κεφαλής μετακινούν τους χαλαρούς κρυστάλλους (canaliths) μέσα στο εσωτερικό αυτί.
Με την επανατοποθέτηση αυτών των κρυστάλλων, υπάρχει λιγότερος ερεθισμός στο εσωτερικό αυτί και τα συμπτώματα του ιλίγγου γίνονται πιο ήπια. Επειδή αυτές οι κινήσεις μπορεί αρχικά να οδηγήσει σε επιδείνωση του ιλίγγου, θα πρέπει να γίνουν από έμπειρο γιατρό ή φυσιοθεραπευτή.
Μια δεύτερη μέθοδος είναι οι ασκήσεις Cawthorneεις. Πρόκειται για μια σειρά από κινήσεις των ματιών και του κεφαλιού, οι οποίες οδηγούν σε μειωμένη ευαισθησία των νεύρων μέσα στο εσωτερικό αυτί και έτσι μειώνονται τα συμπτώματα του ιλίγγου. Αυτές οι απλές κινήσεις πρέπει να γίνονται από τον ασθενή σε μια τακτική βάση για καλύτερα αποτελέσματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ