Ειδήσεις Υγείας

Αγγειακή άνοια: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας για τη Νόσο Alzheimer των ΗΠΑ η αγγειακή άνοια είναι η δεύτερη σε συχνότητα άνοια και προκαλείται από ανεπαρκή παροχή αίματος σε περιοχές του εγκεφάλου, οδηγώντας σταδιακά στη νέκρωσή τους.

Βάση των ίδιων στοιχείων η εκδήλωση της αγγειακής άνοιας μπορεί να είναι απότομη (έπειτα από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) και τα συμπτώματα να επιδεινώνονται κλιμακωτά έπειτα από κάθε νέο επεισόδιο.

Στα πλέον προχωρημένα στάδια, οι ασθενείς δεν μπορούν να εκτελέσουν απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως η ατομική υγιεινή, το ντύσιμο, το μαγείρεμα και τα ψώνια ή πιο σύνθετες εργασίες, όπως η χρήση του τηλεφώνου, οι τραπεζικές συναλλαγές ή η φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση των κινητικών τους προβλημάτων.

Τα συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα αγγειακής άνοιας μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

– Σύγχυση

– Δυσκολία στο περπάτημα

– Ακράτεια.

Πάντως καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, οι ασθενείς μπορεί να υποστούν αλλοίωση της προσωπικότητάς τους.

Αυτό μπορεί να συμβεί αργά ή απότομα και να διαρκέσει λίγους μήνες ή χρόνια. Η εξέλιξη εξαρτάται από το τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζεται.

Παράγοντες κινδύνου

Περισσότερο επιρρεπείς να εκδηλώσουν αγγειακή άνοια είναι άτομα άνω των 65 ετών, καπνιστές και άτομα που δεν ακολουθούν υγιεινή διατροφή.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την αγγειακή άνοια ή οποιοσδήποτε τρόπος αντιστροφής των βλαβών του εγκεφάλου.

Πάντως η κατάσταση θα μπορούσε να επιβραδυνθεί με την υγιεινή διατροφή, την απώλεια βάρους, την αποχή από το αλκοόλ και τη διακοπή του καπνίσματος.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button