Ειδήσεις Υγείας

Αγγειοοίδημα: Πότε γίνεται επικίνδυνο;

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της mayo clinic το αγγειοοίδημα είναι το οίδημα, που προκαλείται από την αύξηση του υγρού μεταξύ των κυττάρων στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα θέλετε να μάθετε για το Αναφυλακτικό σοκ!

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι εμφανίζεται ξαφνικά σε περιοχές του σώματος χωρίς χαλαρό συνδετικό ιστό, όπως τα βλέφαρα, τα χείλη, τα δάκτυλα ή σπανιότερα στα γεννητικά όργανα.

Υπάρχουν τέσσερα κύρια είδη του αγγειοοιδήματος:

Αλλεργικό αγγειοοίδημα. Πρόκειται για το πιο συχνό τύπο που μπορεί να προκληθεί από αλλεργίες σε τροφές και φάρμακα, ή το λατέξ, Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο λαιμός μπορεί να πρηστεί, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τον ασθενή να αναπνέει. Μπορεί επίσης να υπάρχει μία ξαφνική πτώση στην πίεση του αίματος.

Αγγειοοίδημα από λήψη φαρμάκου. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στα βαθιά στρώματα του δέρματος, και τα συμπτώματα μπορούν να υποχωρήσουν όταν ο ασθενής σταματά τη λήψη του φαρμάκου.

Ιδιοπαθής αγγειοοίδημα. Αν και δεν είναι γνωστοί οι λόγοι που το προκαλούν οι επιστήμονες εικάζουν ότι μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, έλλειψης σιδήρου και βιταμίνης Β12.

Κληρονομικό αγγειοοίδημα. Σε αυτό το είδος του αγγειοοιδήματος τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά και οι πάσχοντες εμφανίζουν τα συμπτώματα μετά την εφηβεία. Σε αυτές τις καταστάσεις απαιτούνται ειδικά φάρμακα

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο που προκάλεσε το αγγειοοίδημα. Η αντιμετώπιση γίνεται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ή από ειδικό αλλεργιολόγο.

Σε κάποιες περιπτώσεις μόνο τα κορτικοστεροειδή και τα αντιϊσταμινικά αρκούν για τη θεραπεία, σε άλλες πάλι καταστάσεις π.χ. στην αναφυλαξία είναι απαραίτητη η χρήση της αδρεναλίνης.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button