ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Αδειάζει το ΕΣΥ από γιατρούς! Πόσοι αποχωρούν

Αδειάζει το ΕΣΥ από ιατρικό προσωπικό, αφού μήνα με το μήνα αποχωρούν όλο και περισσότεροι γιατροί από τα δημόσια Νοσοκομεία και τις Δημόσιες Μονάδες Υγείας όπως είναι τα Κέντρα Υγείας κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Μάλιστα οι εκτιμήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων μιλούν για μαζικό κύμα αποχωρήσεων ειδικά το 2019 και το 2020, που θα προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία καθώς θα βγουν εκτός ΕΣΥ χιλιάδες γιατροί.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΟΕΝΓΕ, Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ κ.α.) το 2020, δηλαδή σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, αποχωρούν από τα δημόσια νοσοκομεία 3000 γιατροί με συνταξιοδότηση. Πρόκειται ουσιαστικά για τη γενιά που «έστησε» το ΕΣΥ μετά το 1982. Χωρίς μάλιστα να υπολογίσει κανείς ότι τα τελευταία χρόνια 300-350 γιατροί φεύγουν ετησίως με σύνταξη από το ΕΣΥ.

Τα στελέχη που αποχωρούν και συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, κατέχουν σήμερα διευθυντικές θέσεις στα νοσοκομεία. Κι εδώ φαίνεται πως είναι το πρόβλημα καθώς οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό εστιάζονται κυρίως σε επιμελητές Α και Β, μια που καταγράφεται μεγάλη απόκλιση ως προς την κάλυψη των απαραίτητων θέσεων.

Σήμερα στο ΕΣΥ οι περισσότεροι ιατροί είναι Διευθυντές, Συντονιστές Διευθυντές, επικουρικοί γιατροί και παρατασιακοί ειδικευόμενοι. Εξαιρούνται τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία τα οποία λόγω της πανεπιστημιακής κατηγοριοποίησης, υπάρχουν γιατροί όλων των βαθμίδων.

Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση πρόσφατη καταγραφή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών του ΕΣΥ είναι τα 60 έτη. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Το γερασμένο ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ! Ποιος είναι ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών»

Γι αυτό εξάλλου και οι επίσημες καταγραφές των συνδικαλιστικών οργανώσεων αναφέρουν ότι υπάρχουν 6.500 ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό́ προσωπικό́ στα νοσοκομεία, ενώ θεωρείται πως είναι επιτακτική́ ανάγκη ανανέωσης της δεξαμενής των γιατρών με Επιμελητές Β’.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταδιακά τα αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ! Ποιοι θα προηγηθούν

Οι εξαγγελλίες Αν. Ξανθού στη Βουλή! Τι προανήγγειλε για νοσοκομεία, φάρμακα και προσλήψεις

Σχετικά Άρθρα

Back to top button