ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Αδειάζουν από υλικά τα νοσοκομεία! Απλήρωτοι για μήνες οι προμηθευτές

Ούτε τα βασικά υλικά δεν θα χουν στη διάθεση τους οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι προμηθευτές εμφανίζονται αποφασισμένοι να διακόψουν τη χορήγηση αναλώσιμων και όχι μόνο υλικών λόγω.. χρέους.

Όπως αναφέρουν οι προμηθευτές του κλάδου, από τον Δεκέμβριο του 2014 τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. προχώρησαν σε πλήρη διακοπή των πληρωμών με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν συσσωρευτεί οφειλές Νοσοκομείων με συνολικά 14 – 16 μήνες καθυστέρηση.

Βέβαια πάντα υπήρχε καθυστέρηση από πλευράς νοσοκομείων προς τους προμηθευτές με τη διαφορά ότι το διάστημα προ του Δεκεμβρίου 2014, υπήρχε μια σχετικά καλή ροή πληρωμών χωρίς βέβαια να εξοφλούνται οι οφειλές, ενώ το τελευταίο τετράμηνο μιλάμε για συνθήκες ανεπίσημης «στάσης πληρωμών».

Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση, αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου, είναι να προχωρήσουν τα Νοσοκομεία άμεσα σε πληρωμές προς τους προμηθευτές, διαφορετικά είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος διακοπής των προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε άτυπη στάση πληρωμών έχουν περάσει και οι Ιδιωτικές κλινικές, κυρίως λόγω της μη είσπραξης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού και Τραυματολογικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ.),ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑ.Σ.Π.Υ.ΤΕ.Ν.):

”Θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα μέλη των Συλλόγων μας- και όχι μόνο- θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να διακόψουν την προμήθεια των ειδών που εμπορεύονται προς τα Νοσοκομεία.

Είναι προφανές ότι μέχρι σήμερα όλα τα μέλη μας με την συνεχή και απρόσκοπτη προμήθεια Ιατροτεχνολογικών προϊόντων στηρίζουν το Ε.Σ.Υ. και την ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων.

Για να αποφύγουμε μια γενικευμένη απουσία υλικών από την αγορά, θα πρέπει, επιτέλους,να προχωρήσουν τα Νοσοκομεία άμεσα σε πληρωμές προς τους προμηθευτές”, τονίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button