Ειδήσεις Υγείας

Αιμορροΐδες: Γιατί εμφανίζονται στην κύηση και πως αντιμετωπίζονται

Ωστόσο, η κύηση συνοδεύεται συχνά από παροδικές και ενοχλητικές παρενέργειες. Μια εξ αυτών είναι οι αιμορροΐδες.
«Οι αιμορροΐδες είναι οιδηματώδεις φλέβες στη περιοχή του ορθού και συχνά κατά τη κύηση συμπίπτουν χρονικά με την εμφάνιση κιρσών στα κάτω άκρα ή την περιοχή του αιδοίου. Θα μπορούσαμε εν συντομία να αποδώσουμε το σχηματισμό των αιμορροΐδων και των κιρσών στη διεύρυνση των φλεβικών δικτύων στα συγκεκριμένα σημεία του σώματος», εξηγεί ο Δρ. Δημήτρης Σ. Μουσιώλης, Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπρωκτική Χειρουργική.

Αν και η εμφάνιση των αιμορροΐδων έχει σχετιστεί με διάφορους παράγοντες, με κυριότερη τη δυσκοιλιότητα, στη περίπτωση της εγκυμοσύνης βασική αιτία θεωρείται η αύξηση του μεγέθους της μήτρας που με τη σειρά της ασκεί πίεση στη κάτω κοίλη φλέβα.

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές ανάλογα με την εντόπισή τους εντός ή εκτός του πρωκτού. «Οι εσωτερικές συνοδεύονται από απώλεια αίματος, ενώ μπορεί να προβάλλουν έξω από τον πρωκτό κατά τη διάρκεια της αφόδευσης, αλλά επανέρχονται στη θέση τους με το πέρας της κένωσης. Οι εξωτερικές, προκαλούν πόνο, αίσθημα καύσου και κνησμό, ενώ υπάρχει απώλεια αίματος. Στη περίπτωση που εμφανιστεί θρόμβωση, η κύρια επιπλοκή τους, τότε ο πόνος γίνεται ιδιαίτερα έντονος», λέει ο κ. Μουσιώλης.

Και προσθέτει ότι «η δυσκοιλιότητα, οι ορμονικές αλλαγές και η διαταραχή του κυκλοφορικού συστήματος κατά τη διάρκεια κύησης, καθιστούν σχεδόν βέβαιη την εμφάνιση των αιμορροΐδων στη πλειοψηφία των εγκύων γυναικών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν οι μέλλουσες μητέρες να υιοθετήσουν κάποιες συνήθειες που θα αμβλύνουν τη συμπτωματολογία των αιμορροΐδων».

Σύμφωνα με τον Δρ. Δημήτρη Μουσιώλη μπορείτε να ακολουθήσετε τις εξής συμβουλές:

Μην μένετε πολύ ώρα σε καθιστή θέση, αλλά ούτε και σε όρθια. Επίσης, είναι προτιμότερο να ξαπλώνετε στο πλάι.

• Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα με διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και πίνοντας πολλά υγρά.

• Εντάξτε στην καθημερινότητά σας την ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα.

• Φροντίστε την υγιεινή της πρωκτικής περιοχής, πλένοντας την με χλιαρό νερό και με καθαριστικό με ουδέτερο pH μετά από κάθε αφόδευση.

Τι γίνεται, όμως, όταν το πρόβλημα επιμένει;

«Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της κύησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, όσο οξυμένο κι αν είναι το πρόβλημα των αιμορροΐδων, δεν μπορεί να υπάρξει χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος», εξηγεί ο Δρ. Μουσιώλης και συμπληρώνει ότι «με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού μπορείτε να κάνετε χρήση καταπραϋντικών αλοιφών, ενώ το πλύσιμο με κρύο νερό και οι κρύες κομπρέσες λειτουργούν ανακουφιστικά».

Υπομονή, λοιπόν, να φτάσει η πολυπόθητη στιγμή του τοκετού που θα κρατήσετε στην αγκαλιά σας το μωρό σας και σταδιακά οι αιμορροΐδες θα αρχίσουν να υποχωρούν. «Αν, ωστόσο, αυτό δεν συμβεί τους τρεις πρώτους μήνες μετά τη γέννα, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε εξειδικευμένο χειρουργό για την αντιμετώπιση του προβλήματος», συστήνει ο ειδικός.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button