Ειδήσεις Υγείας

Αιμόπτυση: Πέντε κοινές αιτίες & πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Η αιμόπτυση εξηγούν οι ειδικοί της mayo clinic είναι η αποβολή αίματος με τον βήχα, που έχει προέλευση την αναπνευστική οδό, κάτω από το λάρυγγα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σημαντικό να διαγνωσθεί αν το αίμα προέρχεται από τη στοματική κοιλότητα, τον ρινοφάρυγγα ή το πεπτικό σύστημα (ψευδο-αιμόπτυση και αιματέμεση αντίστοιχα).

Τις περισσότερες φορές η αιμόπτυση σχετίζεται με κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού. Είναι συνήθως μικρής έντασης και αυτοπεριοριζόμενη. Είναι επίσης συχνή στους καπνιστές που πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα.

Εκτός από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού (βρογχίτιδα, πνευμονία), άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, η φυματίωση, η πνευμονική εμβολή, το πνευμονικό οίδημα (αφρώδη, ροδόχροα πτύελα).

Η αιμόπτυση είναι πιο συχνή στους άνδρες, λιγότερο συχνή στις γυναίκες και σπάνια στα παιδιά. Μετά την ηλικία των 40 ετών αυξάνει ο κίνδυνος αιμόπτυσης κακοήθους αιτιολογίας.

Αντιμετώπιση

Γενικά η αιμόπτυση, ειδικά όταν δεν εμφανίζεται στα πλαίσια μιας λοίμωξης και όταν επιμένει, αποτελεί σημείο συναγερμού που πρέπει να διερευνάται για να εντοπιστεί το αίτιο και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Έτσι ο θεράπων ιατρός ασθενής μπορεί να ζητήσει ανάλογα με την περίπτωση μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες συμπληρωματικές εξετάσεις:

Γενικές εξετάσεις αίματος, μελέτη της πήξης αίματος
Εξετάσεις των πτυέλων (καλλιέργειες, επίχρισμα, κυτταρολογική εξέταση)
Ακτινογραφία θώρακα
Υπερηχογράφημα καρδίας
Αξονική τομογραφία του θώρακα
Βρογχοσκόπηση
Βιοψία
Σπινθηρογράφημα

Πάντως η αντιμετώπιση της αιμόπτυσης είναι ανάλογη με την αιτία που την προκαλεί ενώ χρειάζεται επείγουσα φροντίδα όταν οι ασθενείς έχουν ξαφνικό βήχα, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ζαλάδες ή αποβολή μεγάλης ποσότητας αίματος (μεγαλύτερη από μερικά κουταλάκια τσαγιού).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρκίνος πνεύμονα: Ποιες θεραπείες αυξάνουν το χρόνο επιβίωσης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button