ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Αιτήσεις με το σταγονόμετρο για τις ΤΟΜΥ από τους γιατρούς! Πόσοι κατέθεσαν

Μπορεί η ανεργία να σαρώνει και τον κλάδο των γιατρών, προς ώρας όμως οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί για τις ΤΟΜΥ, δε μοιάζουν να είναι τόσο ελκυστικές για τον ιατρικό κόσμο.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις μέχρι τώρα αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από γιατρούς σε όλη την Ελλάδα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr και προκύπτουν από τις καταγραφές των Ιατρικών Συλλόγων ανά τη χώρα.

Ωστόσο απομένουν μερικές ημέρες ακόμη μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός καθώς οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέχρι τις 25 Αυγούστου. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες της προκήρυξης: «Μέχρι τις 25 Αυγούστου οι αιτήσεις για προσλήψεις στις ΤΟΜΥ!»

Να σημειωθεί ότι από τις 2.868 θέσεις που προκηρύχθηκαν, οι 956 θέσεις αφορούν σε ιατρούς Ειδικότητας Γενικής Ιατρικής και σε έλλειψη αυτών σε ιατρούς ειδικότητας Παθολογίας.
Επίσης 239 θέσεις αφορούν σε γιατρούς Ειδικότητας Παιδιατρικής.

Πόσοι γιατροί κατέθεσαν

Οι γιατροί προκειμένου να καταθέσουν αιτήσεις ηλεκτρονικά για πρόσληψη στις ΤΟΜΥ, πρέπει να λάβουν ως βασικό δικαιολογητικό βεβαίωση από τον Ιατρικό τους Σύλλογο. Κάτι όμως που μπορεί να υποβληθεί μέχρι τις 4η Σεπτεμβρίου 2017.

Γεγονός όμως που μπορεί να αλλάξει τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, αφού πολλοί γιατροί μπορεί να έχουν κάνει ηλεκτρονική αίτηση πριν ακόμη ζητήσουν από τον ιατρικό τους Σύλλογο τη βεβαίωση.

Με βάση το ρεπορτάζ του HealthReport.gr μέχρι στιγμής στην Αθήνα από τις 195 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από 41 ιατρούς.

Στη Θεσσαλονίκη σε προκήρυξη 115 θέσεων υπάρχει ενδιαφέρον από 39 ιατρούς, ενώ στην Πάτρα για 50 θέσεις, 14 γιατροί έχουν ζητήσει βεβαίωση από τον Ιατρικό τους Σύλλογο.

Εξαιρετικά περιορισμένο φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον και σε άλλες πόλεις της χώρας καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το HealthReport.gr, στη Λάρισα μόνο 7 γιατροί έχουν κινήσει τη διαδικασία μέσω του Ιατρικού Συλλόγου, στο Βόλο για 20 θέσεις μόνο 2 ιατροί, στην
Καρδίτσα έχει κατατεθεί μόλις 1 αίτηση, όπως και στην Αμαλιάδα ενώ στην Κοζάνη ακόμη καμία όπως και στην Τρίπολη.

Βέβαια απομένουν μερικές ημέρες ακόμη μέχρι να κινητοποιηθούν οι γιατροί για μία θέση στις ΤΟΜΥ.

Πιέσεις για λουκέτα στα ιατρεία

Όμως αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι πολλοί γιατροί – όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr– δέχονται πιέσεις από διάφορα τοπικά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να βάλουν λουκέτο στα ιατρεία τους και να υποβάλλουν αίτηση για τις ΤΟΜΥ.

Άλλωστε η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στη μεταρρύθμιση αυτή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μία πιθανή αποτυχία στις προσλήψεις πριν ακόμη ξεκινήσει το εγχείρημα, θα αποτελούσε σοβαρό πολιτικό πλήγμα.

Γιατί δεν γίνονται μαζικές αιτήσεις από τους γιατρούς

Κι ενώ όλοι θα ανέμεναν να υπάρξει μαζικό κύμα στην κατάθεση αιτήσεων για μία θέση στις ΤΟΜΥ, προς ώρας τα στοιχεία δε δείχνουν κάτι τέτοιο.
Και αυτό παρότι ο μισθός για έναν νεοπροσληφθέντα γιατρό θα αγγίζει τα 1500 ευρώ όσα δηλαδή λαμβάνει ένας επιμελητής Α του ΕΣΥ.

Παράγοντες του τομέα της Υγείας εξηγούσαν στο HealthReport.gr ότι αποτρεπτικός παράγοντας φαίνεται πως είναι το γεγονός ότι οι προσλήψεις θα διαρκέσουν μόνο για δύο χρόνια με την πιθανότητα βέβαια να παραταθούν για άλλα δύο χρόνια.

Από την άλλη οι Γενικοί Γιατροί, οι παθολόγοι αλλά και οι παιδίατροι στους οποίους απευθύνεται η προκήρυξη, στις περισσότερες περιπτώσεις είτε διαθέτουν ιατρεία είτε εάν είναι νέοι σκοπεύουν να φύγουν για το εξωτερικό.

Εξάλλου και οι συνθήκες που θα επικρατήσουν στις ΤΟΜΥ είναι προς ώρας άγνωστες. Διαβάστε ΕΔΩ ότι ούτε οι γενικοί γιατροί γνωρίζουν τι θα ισχύσει: «Γενικοί Γιατροί στις ΤΟΜΥ αλλά με άγνωστες συμβάσεις! Τι λέει ο κλάδος»

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι ειδικά οι παιδίατροι είναι σε έλλειψη σε πολλές περιοχές της χώρας, αφού οι περισσότεροι προτιμούν το ιδιωτικό τους ιατρείο και χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Για αυτό άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να εξασφαλίσει σύμβαση σε πολλές πόλεις με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τους ιδιώτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως θα αμείβονται οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ από τον Φθινόπωρο! Τι φέρνουν οι ΤΟΜΥ

Τι ωράριο θα έχουν γιατροί και εργαζόμενοι στις νέες ΤΟΜΥ της Πρωτοβάθμιας!

Ξεκινούν από Σεπτέμβριο οι διαδικασίες για τη λειτουργία αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών!

Τι αλλάζει στα ιατρικά συνέδρια από 1η Σεπτεμβρίου ο ΕΟΦ! Όλοι οι νέοι όροι

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Γιατί δεν μπορούν να εφαρμοσθούν οι νέοι περιορισμοί στις ιατρικές επισκέψεις!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button