Φάρμακα

Ακριβό ή φθηνό φάρμακο; Ποιο μειώνει περισσότερο τη δαπάνη;

Ωστόσο έρευνες έχουν δείξει πως ένα ακριβό φάρμακο στο άμεσο μέλλον θα αποδειχθεί πιο φθηνή υπόθεση καθώς θα αποφευχθούν όλες οι …παράπλευρες απώλειες από τα σκευάσματα παλαιότερης γενιάς που συχνά επιβάλουν ακόμη και πρόσθετες εξετάσεις.
Γι αυτό εξάλλου οι επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο επιμένουν πως ένα νέο φάρμακο και καινοτόμο, ενδεχομένως με υψηλότερη τιμή, μακροπρόθεσμα να εξοικονομεί κονδύλια από τα συστήματα υγείας. Εξηγούν πως με τα νέα καινοτόμα αποφεύγονται παρενέργειες αλλά και παράλληλες εξετάσεις οι οποίες συνήθως επιβάλλονται στα παλαιότερα φαρμακευτικά σκευάσματα επιβαρύνοντας έτσι επιπλέον τον προϋπολογισμό.
Η κ.Dr Rosemary Leonard χειρουργός στο Λονδίνο στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) στη Βαρκελώνη, επεσήμανε ότι τα περισσότερα συστήματα υγείας παγκοσμίως θεωρούν τα νεότερα αντιπηκτικά (μεταξύ αυτών η ριβαροξαμπάνη) ιδιαιτέρως ακριβά. Αυτό οφείλεται στην υψηλή τιμή της συσκευασίας, που βραχυπρόθεσμα «ανεβάζει» το budget των ασφαλιστικών φορέων για το φάρμακο.
Διευκρίνισε ωστόσο πως θα πρέπει να αξιολογείται η συνολική επιβάρυνση από την ασθένεια και όχι η άμεση επιβάρυνση από το κόστος των φαρμάκων. “Εάν οι γιατροί συνεχίζουν να συνταγογραφούν τους πολύ φθηνούς ανταγωνιστές βιταμίνης Κ” , τα συστήματα υγείας θα πρέπει να αποζημιώνουν μηνιαίως την απαραίτητη εξέταση πηκτικότητας αίματος, γνωστή ως μέτρηση INR.
Εκτός αυτού όσοι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ακολουθούν την παλαιά θεραπεία, θα πρέπει να παίρνουν δια βίου αντιπηκτική αγωγή, για να προστατευθούν από το εγκεφαλικό.
Άλλωστε τα παλιά αντιπηκτικά έχουν πληθώρα αλληλεπιδράσεων με τροφές (απαγορεύονται τα «πράσινα» γιατί περιέχουν βιταμίνη Κ και εξουδετερώνουν τη δράση του φαρμάκου) ενώ έχουν αλληλεπίδραση με άλλα σκευάσματα που λαμβάνουν συνήθως οι ηλικιωμένοι που έχουν και κολπική μαρμαρυγή.
Τα νεότερα αντιπηκτικά (μεταξύ αυτών η ριβαροξαμπάνη), σημείωσε η κ.Dr Rosemary Leonard, ναι μεν είναι πιο ακριβά, αλλά συνολικά κοστίζουν λιγότερο για όσο διάστημα τα λαμβάνει ο ασθενής.
Χαρακτηριστική είναι άλλωστε μελέτη που έγινε από τον καθηγητή οικονομικών της υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Νίκο Μανιαδάκη, που έδειξε πως η μακροχρόνια θεραπεία με νεότερα αντιπηκτικά είναι οικονομικά συμφέρουσα σε σύγκριση με τα παλαιότερα.
Στις μελέτες αυτές έλαβαν υπόψιν τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των σκευασμάτων (όλα τα νεότερα έχουν συγκριθεί με την βαρφαρίνη. Σε όλες τις μελέτες τα καινούρια έχουν ευνοϊκότερο προφίλ ασφάλειας από ότι τα παλιά (λιγότερες επιπλοκές σε βάθος χρόνου).

Σχετικά Άρθρα

Back to top button