Ειδήσεις Υγείας

Ακριβό μου…τσιγάρο! Πόσο κοστίζει στην Υγεία μας

Η βλαβερή συνήθεια που είναι συνώνυμη με την ελληνική καλοπέραση, κοστίζει πανάκριβα στο σύστημα υγείας αφού τα θύματα του καπνίσματος χρόνο με το χρόνο με το χρόνο αυξάνονται.
Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία στην Ελλάδα, περίπου το 18,1% των θανάτων σε ενήλικες ηλικίας άνω των 35 ετών, που καταγράφονται το χρόνο, αποδίδονται στο κάπνισμα ενώ συνολικά 19.094 άτομα πεθαίνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με αυτό κάθε χρόνο.

Οι δαπάνες για σχετιζόμενες με το κάπνισμα παθήσεις, αναλογούν στο 14,4% των συνολικών δαπανών υγείας, φτάνοντας περίπου στα €3,4 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό κατά πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο για νοσήματα ή παθήσεις όπως η νοσογόνος παχυσαρκία (€1,2δισ.) και ο διαβήτης (€2,3δις).

Επιπλέον, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το εκτιμώμενο αυτό ποσό δεν περιλαμβάνει άλλες σημαντικές δαπάνες που σχετίζονται με αναπηρία, απώλεια ημερών εργασίας λόγω ασθένειας (DALYs), κόστη από ασθένειες – επιπλοκές εξαιτίας του ενεργητικού καπνίσματος αλλά και νοσήματα που οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα.

Και φαίνεται πως και η φετινή παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος στις 31 Μαΐου βρίσκει τη χώρα μας για άλλη μια χρονιά να μην έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη κατά του καπνίσματος.
Όπως σημειώνουν τα μέλη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη χώρα μας, παρά τη σχετική βελτίωση τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τον έλεγχο του καπνίσματος, η ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών και μέτρων με τη στήριξη της Πολιτείας παραμένει κομβικής σημασίας.

Μόνο έτσι θα μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση των υγειονομικών δεικτών και ελάφρυνση των δαπανών υγείας από τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, που προκαλείται από το κάπνισμα.
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (Ε.Π.Ε.), προτείνει βασικούς άξονες δράσης, προκειμένου η χώρα μας να πάψει να αποτελεί αρνητικό παράδειγμα στον τομέα της δραστηριοποίησης για τον έλεγχο του καπνίσματος.

Συγκεκριμένα:

o Εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος χωρίς καμία εξαίρεση
o Ενίσχυση της λειτουργίας των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος
o Ενημέρωση του κοινού για την ύπαρξη Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος

Στοιχεία από πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κατέδειξαν ότι οι καπνιστές δε γνωρίζουν τι είναι τα Ιατρεία Διακοπής και πώς μπορούν να τα προσεγγίσουν. Έτσι, μόνο το 20% εκείνων που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα έχει τη δυνατότητα να κάνει μια οργανωμένη προσπάθεια, η οποία όμως συχνά δε γίνεται με επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους (βελονισμό, ύπνωση κλπ).

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Τα μέλη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Στην ίδια έρευνα αποτυπώθηκε λανθασμένη αντίληψη του κοινού σχετικά με το κόστος και τη διάρκεια της θεραπείας ενώ καταγράφεται και πλήρης άγνοια για την αποτελεσματικότητα τους, που στην πραγματικότητα βάσει στατιστικών στοιχείων είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

o Αποζημίωση των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος

Αν και η διακοπή του καπνίσματος είναι η πλέον αποτελεσματική παρέμβαση για τη μείωση της θνησιμότητας σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και την πρόοδο της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος δεν αποζημιώνονται στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλα σκευάσματα που κρίνονται λιγότερα αποτελεσματικά. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η διάρκεια της φαρμακευτικής θεραπείας για τη διακοπή του καπνίσματος είναι μόνο 2-3 μήνες.

Η φαρμακευτική αγωγή ως μέρος ενός οργανωμένου προγράμματος διακοπής του καπνίσματος αποζημιώνεται από τα Συστήματα Υγείας πολλών χωρών όπως Αγγλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Γαλλία, Τσεχία, Μάλτα, Ρουμανία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Ελβετία, Καναδά, και Αυστραλία ως μια οικονομικά αποδοτική λύση.

Να σημειωθεί πως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν δεσμευτεί πως θα αποζημίωναν τις θεραπείες κατά του καπνίσματος, δεσμεύσεις που έμειναν στα …χαρτιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόψτε το τσιγάρο μέσα από το “παιχνίδι”

Μπορεί ένα τσιγάρο να φέρει το διαβήτη;

Το τσιγάρο σκοτώνει και στην κρίση!

Καρκίνος του στόματος: δείτε όλα τα ύποπτα σημάδια!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button