ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Αλέξης Τσίπρας: Πρόσκληση σε νέους γιατρούς να επιστρέψουν στην Ελλάδα! Άγρια επίθεση σε συμφέροντα και ιδιωτική υγεία

Με άγρια επίθεση στον ιδιωτικό τομέα της υγείας και σε όσους τον προωθούσαν, στα συμφέροντα που λυμαίνονταν τον τομέα της Υγείας αλλά και με …ωραιοποίηση του δημοσίου συστήματος υγείας, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Υγείας.

Με ένα προφίλ καταπολέμησης της διαφθοράς στον τομέα της υγείας αλλά και με έντονα τα στοιχεία στήριξης στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργείο Υγείας.

Σε μία κατάμεστη από κόσμο και στελέχη αίθουσα στο υπουργείο Υγείας ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τη διαφθορά στην Υγεία όλα τα προηγούμενα χρόνια, επιτέθηκε σε όσους προωθούσαν την ιδιωτική υγεία, ενώ αναφερόμενος στην εξεταστική διαβεβαίωσε πως όλα θα βγουν στο φως και δε θα καλυφθεί τίποτε αλλά και κανένας. Μάλιστα επιτέθηκε και στα ΜΜΕ τα οποία δεν προβάλουν τις συνεδριάσεις και τις αποκαλύψεις της εξεταστικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε λεπτομερώς στη στήριξη του δημοσίου τομέα της υγείας από την κυβέρνησή του καθώς όπως είπε είναι ηθική υποχρέωση τους. Στόχος να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες δωρεάν πρόσβαση στην περίθαλψη και στα φάρμακα, ενώ μιλήσει εκτενώς για τις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που θα δημιουργηθούν. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μιλώντας για τις ΤΟΜΥ έκανε λόγο για μία μικρή επανάσταση όπως αυτή της δημιουργίας του ΕΣΥ τη δεκαετία του ’80.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους νέους γιατρούς- επιστήμονες που έχουν φύγει στο εξωτερικό να επιστρέψουν για να στηρίξουν τις ΤΟΜΥ καθώς θα μπορούν να προσληφθούν στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ: Όλα τα κριτήρια και τα προσόντα για τις προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών στις ΤΟΜΥ! Όλη η υπουργική απόφαση”
Και αυτό διότι όπως είπε από τις προσλήψεις που θα γίνουν στις ΤΟΜΥ περίπου οι 2000 θα αφορούν σε νέους γιατρούς

Ανοικτή στήριξη σε Πολάκη

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός στήριξε ανοικτά τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, καθώς εκτός των άλλων χρησιμοποιώντας ακόμη και εκφράσεις του κ.Πολάκη, αφού μίλησε για «δολοφονία χαρακτήρων» από συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο της υγείας και δεν επιθυμούν τις αλλαγές.

Και σε άλλη περίπτωση όμως με χιούμορ είπε πως «κι εμείς οι αστοιχείωτοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα» κοιτώντας με χαμόγελο τον αναπληρωτή υπουργό που έχει κατηγορηθεί για το στυλ του.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να επιτεθεί και στη ΠΟΕΔΗΝ λέγοντας ότι πλέον δεν μπορούν να κάνουν διαμαρτυρίες, παρά μόνο σε μπαλκόνια αναφερόμενος στην παρουσία εργαζομένων της ΠΟΕΔΗΝ στο μπαλκόνι με πανό, την ώρα που έφθανε στο υπουργείο Υγείας. Και αυτή η τοποθέτηση του πρωθυπουργού θεωρήθηκε στήριξη στο πρόσωπο του Π.Πολάκη, δεδομένης της άγριας κόντρας που έχει ο υπουργός με τον κλάδο.

Αλλαγές στα φάρμακα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι άμεσα θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή η οποία θα αξιολογεί τα καινοτόμα φάρμακα κάτι που προβλέπεται και από το μνημόνιο.

Πρόκειται ουσιαστικά για τον μηχανισμό αξιολόγησης της τεχνολογίας (ΗΤΑ) μέσω του οποίου θα δίνεται το πράσινο φως για την κυκλοφορία νέων καινοτόμων φαρμάκων ώστε αυτά να αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε πάντως ότι τα κριτήρια αξιολόγησης των νέων φαρμάκων θα είναι επιστημονικά και όχι δημοσιονομικά ώστε να μπορούν να τα λαμβάνουν όλοι οι ασθενείς που τα χρειάζονται.

Στοχοποίηση της δημόσιας Υγείας

Κατά τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα σύστημα δημόσια υγείας υπό κατάρρευση, καθώς όπως είπε υπήρχε συνειδητή στοχοποίηση της δημόσιας υγείας με ιδεολογική εμμονή.

«Μας έλεγαν πως είναι ξεπερασμένο το δημόσιο σύστημα και αφήνονταν στην τύχη τους όσοι δεν είχαν να πληρώσουν» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός εξακοντίζοντας ταυτόχρονα κατηγορίες εναντίον όσων ήθελαν να προωθήσουν την ιδιωτική υγεία. Υπήρχε ιδεολογική εμμονή ώστε να τα αφήσουμε όλα στην ελεύθερη αγορά, τόνιζε εκτός των άλλων.

Το προφίλ μιας… επιτυχημένης Υγείας

Στο μέταξυ σχόλια και πηγαδάκια προκάλεσαν οι αναφορές τόσο του πρωθυπουργού όσων και των υπουργών Ξανθού και Πολάκη, στα όσα πέτυχε στον τομεά της Υγείας η κυβέρνηση.

Και οι τρεις αναφέρθηκαν επί ώρα στα όσα πέτυχε η κυβέρνηση στην Υγεία, στο πως βελτιώθηκαν οι συνθήκες, αλλά και στον πόλεμο που δέχτηκαν ώστε να μην επιτευχθεί αυτό το έργο.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως πολέμιος της διαφθοράς, αφού κατά την ομιλία του στα περισσότερα σημεία αναφερόταν στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ερμήνευσαν την άνετη στάση Τσίπρα σε μια προσπάθεια να αλλάξει το βαρύ κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία για τα βαριά φορολογικά μέτρα και τις περικοπές που εφαρμόζονται. Άλλωστε η κυβέρνηση στηρίζει πολλά στον τομέα της υγείας και στις βελτιώσεις που παρουσιάζει ακριβώς για να αντιστρέψει το αρνητικό αυτό κλίμα που υπάρχει.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button