Ειδήσεις ΥγείαςΦάρμακα

Αλκοόλ και αντιβίωση: Μύθοι και αλήθειες

Όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές της Mayo Clinic τα περισσότερα αντιβιοτικά δεν προκαλούν παρενέργειες όταν οι ασθενείς πίνουν αλκοόλ.
Βέβαια απαραίτητη προυπόθεση,  είναι να αποφεύγεται η υπεροβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την ανάρρωση.

Οι ερευνητές διευκρίζουν ότι αυτό που ενδέχεται να προκαλέσει το αλκοόλ στον οργανισμό, όταν κάποιος είναι άρρωστος και λαμβάνει αντιβιοτικά, είναι πόνος στο στομάχι, αίσθημα ζάλης και ξηροστομία. Υπάρχουν όμως και κάποιες κατηγορίες αντιβιοτικών όπως η μετρονιδαζόλη και η τινιδαζόλη, που δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζονται με αλκοόλ.

φάρμακα

 

 

 

 

 

 

Και αυτό γιατί ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει υποτροπές στην κατάσταση της υγείας των ασθενών. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί,  το χειρότερο σενάριο είναι μία υποτροπιάζουσα λοίμωξη ή, ακόμα χειρότερα, μια ανθεκτική υποτροπή την οποία δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι περιπτώσεις ασθενών με λοιμώξεις όπως η πνευμονία ή η ουρολοίμωξη, που παρουσιάζουν βελτίωση μέσα σε λίγες ημέρες από την έναρξη της αντιβιοτικής αγωγής. Έτσι, καλύτερα να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ μέχρι να τελειώσετε την αντιβίωση και να αισθανθείτε καλύτερα.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button