Ειδήσεις Υγείας

Αλκοόλ & οδήγηση: Μύθοι και αλήθειες

Όμως αλκοόλ και οινόπνευμα δεν συνδυάζεται καθώς ο συνδυασμός αυτός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην οδική συμπεριφορά και να αυξήσει τις πιθανότητες για τροχαία δυστυχήματα.

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητα της οδήγησης ακόμα κι αν έχει καταναλωθεί σε μικρές ποσότητες. Και αυτό γιατί, μόλις το οινόπνευμα εισέλθει στο στομάχι ένα μέρος του απορροφάται και πάει κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος.

Μέσα σε λίγα λεπτά το αλκοόλ θα φτάσει στον εγκέφαλο και θα προκληθεί διέγερση. Τα μάτια μένουν εστιασμένα περισσότερο χρόνο στο ίδιο αντικείμενο, μειώνεται η εγρήγορση και οι αντιδράσεις επιβραδύνονται.

Επίσης , η υπερβολική αυτοπεποίθηση που παρατηρείται με τη λήψη του αλκοόλ σε συνδυασμό με την ελαττωμένη ικανότητα αναγνώρισης του κινδύνου κάνει την οδήγηση μη ασφαλή

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία επισημαίνει ότι το αλκοόλ, ανάλογα με τη ληφθείσα ποσότητα, έχει συγκεκριμένη επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε ένα χρόνιο πότη και ένα αρχάριο έχουν σημασία κυρίως στις χαμηλές τιμές πλησίον του νόμιμου ορίου. Κοινώς σε μεγάλες ποσότητες δεν υπάρχει άνθρωπος που να μπορεί να διατηρήσει την οδηγική του ικανότητα.

Πως αποβάλλεται από το σώμα

Έτσι, ανεξάρτητα από το αν πίνετε κρασί ή μπύρα, τα περισσότερα ποτά περιέχουν την ίδια ποσότητα καθαρής αλκοόλης που θα επηρεάσει το σώμα σας. Πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχουν «κόλπα» για να ξεμεθύσει κάποιος γρηγορότερα. Πρόκειται για μύθο καθώς τίποτα δεν μπορεί να το πετύχει αυτό. Ούτε ο καφές, όσο δυνατός και αν είναι, ούτε το ντους, αλλά ούτε και η κατανάλωση λιπαρών.

Υπνηλία

Η υπνηλία που φυσιολογικά εμφανίζεται μετά το φαγητό και οι συνέπειες του αλκοόλ είναι δύο παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη πριν οδηγήσουμε.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν:

Αποφύγετε τη βαρυστομαχιά, η οποία θα σας κάνει περισσότερο ληθαργικούς

Ελέγξτε την ποσότητα του αλκοόλ που θα καταναλώσετε.

Αν χρειαστεί να ταξιδέψετε μετά το φαγητό προτιμήστε να ξεκουραστείτε πρώτα και αντικαταστήστε το αλκοόλ με αναψυκτικά.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button