ΑπόψειςΣυνεντεύξεις - Άρθρα

Αλκοόλ: Τι κάνει στο συκώτι σας!

Το αλκοόλ αν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες δεν ενέχει κινδύνους. Αν όμως ξεπεραστούν τα συνιστώμενα όρια τότε μπορεί να εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα υγείας και ένα όργανο που πλήττεται σημαντικά είναι το συκώτι.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε τρεις τύπους παθήσεων του ήπατος. Σε λιπώδες ήπαρ, ηπατίτιδα και κίρρωση . Θα είναι απίθανο να εμφανίσετε αυτά τα προβλήματα, αν πίνετε εντός των συνιστώμενων ασφαλών ορίων.

Ένας γιατρός μπορεί να ανιχνεύσει ότι το συκώτι σας είναι πρησμένο ακόμα και από την ψηλάφηση του. Ορισμένες απλές εξετάσεις αίματος μπορεί να δείξουν μια μη φυσιολογική ηπατική λειτουργία. Ένα υπερηχογράφημα μπορεί να δείξει ότι έχετε ένα επιβαρυμένο ήπαρ. Κάποιες φορές, για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, χρειάζεται να ληφθεί ένα μικρό δείγμα (βιοψία) του ήπατος.

Alcohol

Για όλους τους τύπους ηπατικής νόσου που προκαλείται από το αλκοόλ, η κύρια θεραπεία είναι να σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ τελείως. Επίσης, μπορεί να πρέπει να αλλάξετε τη δίαιτά σας. Πολλοί άνθρωποι που πίνουν πολύ, δεν τρώνε επίσης σωστά και χρειάζονται συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή.

Αν έχετε λιπώδες ήπαρ, ή αλκοολική ηπατίτιδα, η οποία δεν είναι σοβαρή, λογικά θα πρέπει να ανακάμψετε πλήρως, αν σταματήσετε το αλκοόλ. Εάν έχετε σοβαρή ηπατίτιδα, μπορεί να απαιτηθεί εντατική θεραπεία.

Αν έχετε κίρρωση ύπατος, εξαρτάται από το πόσο προχωρημένη είναι η κίρρωση. Αν η κίρρωση διαγιγνώσκεται, όταν δεν είναι πολύ σοβαρή και σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ, είναι πιθανό να υποχωρήσει. Θα επιδεινωθεί όμως, αν συνεχίσετε να πίνετε. Σε σοβαρές περιπτώσεις η μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να είναι η μόνη επιλογή ίασης.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
www.bountouri.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button