ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Αλλάζει η ΕΣΑΝ ΑΕ! Τι προβλέπει νομοσχέδιο του υπ.Υγείας για την εταιρεία αμοιβών των Νοσοκομείων

Ειδικότερα η ΕΣΑΝ ΑΕ που αποτελεί την ανώνυμη εταιρεία Συστήματος Αμοιβών των Νοσοκομείων που δημιουργήθηκε επί υπουργίας Μάκη Βορίδη και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει ότι θα καταργήσει, δεν καταργείται τελικά αλλά αλλάζει. Δείτε ΕΔΩ τι είχε υπογράψει το 2014 ο τότε υπουργός Υγείας Μ.Βορίδης και είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από την τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ: «ΕΣΥ αλά…γερμανικά! Τι υπέγραψε ο υπουργός Υγείας με τους Γερμανούς;»

Όμως ο καιρός πέρασε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ισχυριζόταν ότι θα καταργήσει την ΕΣΑΝ ΑΕ, αποφάσισε να αλλάξει τις παραμέτρους της εταιρείας.

Αρχικά προβλεπόταν πως στη μετοχική σύνθεση μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ποσοστό 20% και ιδιώτες (ενώσεις ιδιωτικών κλινικών και ενώσεις ασφαλιστικών εταιρειών), ώστε να εκφέρουν άποψη για το σύστημα χρέωσης των νοσοκομείων.

Επίσης με βάση τον ιδρυτικό νόμο μπορούσαν σε ποσοστό 29% να μετέχουν και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ιατρικοί σύλλογοι.

ΕΣΑΝ ΑΕ μόνο δημόσια

Με το άρθρο 49 του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία που κατέθεσε στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου υγείας, καταργείται η δυνατότητα διεύρυνσης της μετοχικής σύνθεσης και το σύνολο των μετοχών παραμένει στο δημόσιο τομέα.

Με βάση την επιχειρηματολογία, η δυνατότητα που δινόταν να συμμετάσχουν και ιδιώτες στη σύνθεση της ΕΣΑΝ ΑΕ αλλά και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, άνοιγε ο δρόμος να έχουν πρόσβαση ιδιώτες σε προσωπικά δεδομένα ασθενών μέσω των αρχείων των Νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ. Αντίστοιχη πρόσβαση θα είχαν και οι φορείς του δημόσιου τομέα στα απόρρητα στοιχεία των ασθενών των ιδιωτικών κλινικών.

Από την άλλη με βάση το άρθρο 49 του νέου νομοσχεδίου τροποποιείται και ο ορισμός του μελών που θα έχουν κυρίαρχο ρόλο στην ΕΣΑΝ ΑΕ, πρόσωπα που θα διορίσει εκ νέου ο υπουργός Υγείας.

Αυτός φαίνεται πως ήταν και ο λόγος που πρόσφατα υποβλήθηκαν παραιτήσεις στην ΕΣΑΝ ΑΕ. Διαβάστε ΕΔΩ ποιος αποχώρησε: «ΈπΕΣΑΝ παραιτήσεις στην ΕΣΑΝ ΑΕ! Η εταιρεία χωρίς αντικείμενο αλλά με μισθούς χιλιάδων ευρώ»

Αξιοσημείωτο είναι πως η ΕΣΑΝ ΑΕ λειτουργεί από το 2014 χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο μέχρι σήμερα αλλά τα μέλη της εταιρείας αμείβονται κανονικά. Κάτι που στο παρελθόν είχε καταγγείλει πολλάκις ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ωστόσο επί δύο χρόνια να αλλάξει κάτι.

Ειδικότερα οι μισθοί της ΕΣΑΝ ΑΕ ξεκινούν από 2.400 ευρώ και φτάνουν στις 3.900 ευρώ. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Σε λειτουργία ακόμη η εταιρεία ΕΣΑΝ για τα νοσοκομεία! Δείτε τους υπέρογκους μισθούς χωρίς…αντικείμενο»

Πάντως η εφαρμογή ενός νέους συστήματος αποζημίωσης στα δημόσια νοσοκομεία (DRG’s) είναι επιβεβλημένη με βάση τα μνημόνια, ενώ παρά τις …φωνές, η νυν κυβέρνηση υπέγραψε παράταση της συμφωνίας για αξιοποίηση του γερμανικού συστήματος όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button