ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Αλλάζει η συνταγογράφηση για Διαβήτη και Υπέρταση! Πως θα γίνεται

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ η εταιρεία που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σε λίγες ημέρες ξεκινά η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τις δύο αυτές παθήσεις.

Συγκεκριμένα έπειτα από απόφαση της Εθνικής Επιτροπής παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης και εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, από 9 Μαΐου 2016 η συνταγογράφηση φαρμάκων για ασθενείς με ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ θα γίνεται αποκλειστικά μέσω των αντίστοιχων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων.

Επίσης, για τους ασθενείς με ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ από 2 Ιουνίου 2016 η συνταγογράφηση φαρμάκων θα γίνεται επίσης αποκλειστικά μέσω του αντίστοιχου Θεραπευτικού Πρωτοκόλλου.

Να σημειωθεί ότι τα αντίστοιχα πρωτόκολλα, δηλαδή κανόνες συνταγογράφησης φαρμάκων για ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, υπήρχαν στο ηλεκτρονικό σύστημα εδώ και εννέα μήνες. Ωστόσο οι κανόνες αυτοί δεν τηρούνταν καθότι ήταν προαιρετική η εφαρμογή για τους γιατρούς.

Έτσι η συνταγογράφηση συνεχιζόταν κανονικά χωρίς λαμβάνονται υπ όψιν συγκεκριμένες παράμετροι για να χορηγηθεί ένα φάρμακο.

Με την υποχρεωτική εφαρμογή των πρωτοκόλλων ορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια για το ποιος ασθενής μπορεί να πάρει ένα φάρμακο για το Διαβήτη ή για την Υπέρταση.
Στην περίπτωση που ο γιατρός δε συμπληρώσει τα υποχρεωτικά πεδία στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δε θα μπορεί να χορηγήσει το φάρμακο.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί με τα νέα αυτά πρωτόκολλα να εξοικονομηθούν σημαντικά κονδύλια από τις κατηγορίες των δύο αυτών παθήσεων, καθότι προκαλούν από τις μεγαλύτερες δαπάνες στα φάρμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΟΠΥΥ: Όλες οι εξετάσεις μόνο κάθε 20 ημέρες! Ποιες εξαιρούνται

Σχετικά Άρθρα

Back to top button