Πολιτική Υγείας

Αλλάζει η συνταγογράφηση φαρμάκων; Τι δήλωσε ο Μάκης Βορίδης

 

Ο κ.Βορίδης μιλώντας στο 10ο συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως είναι δυνατόν να συζητηθεί η αλλαγή του τρόπου που σήμερα γίνεται η συνταγογράφηση εάν τηρηθεί ο αυστηρός προϋπολογισμός.

 

Ειδικότερα ανέφερε πως με την πορεία του προϋπολογισμού του Υπουργείου συνδέεται και η εξέταση τροποποίησης της συνταγογράφησης για πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα με την εμπορική επωνυμία και όχι με τη δραστική ουσία, που θεωρείται ιδιαίτερα ζημιογόνα για τα ελληνικά γενόσημα από τη φαρμακοβιομηχανία.

 

6565bdd3-565d-4b1e-9139-48e9bf2053e4

Ο Μάκης Βορίδης στο συνέδριο της ΕΣΔΥ

 

Να σημειωθεί πως η συνταγογράφηση με δραστική ουσία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις από τη στιγμή που άρχισε να εφαρμόζεται.

 

Σε ότι αφορά στο περιβόητο clawback αλλά και τις υποχρεωτικές επιστροφές, ο υπουργός Υγείας αφού σημείωσε πως ο ίδιος θεωρεί ότι δεν υπάρχει κάτι ανήθικο στο σύστημα του clawback. επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί στην πράξη.
Όπως εξήγησε, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτύχει να μην υπάρχει υπέρβαση των κλειστών προϋπολογισμών που ορίζονται ώστε στην πράξη να μην λειτουργεί το clawback. Πάντως ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για τον προϋπολογισμό του 2015, γιατί ήδη φέτος έχει μειωθεί σημαντικά η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης.

 

Διευκρίνισε όμως ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας εξαρτάται από τον συνολικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button