Πολιτική Υγείας

Αλλάζει το ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ ο Βορίδης; Τι είπε στους γιατρούς

Ο νέος υπουργός Υγείας φαίνεται ότι σκοπεύει να θα έρθει ακόμη και σε σύγκρουση με τον κλάδο των νοσοκομειακών γιατρών καθώς προτίθεται ακόμη και να αλλάξει το ωράριό τους.
Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη πως το ωράριο του κλάδου θα πρέπει να περιορίζεται στις 48 ώρες εβδομαδιαίως. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να προωθήσει ακόμη και κυκλικό ωράριο.
΄΄Η Επιτροπή απεφάνθη για τις 48 ώρες μετά από προσφυγή των γιατρών στα Ευρωπαϊκά Όργανα΄΄ σημείωσε ο κ.Βορίδης και συμπλήρωσε: ΄΄Αφού ήθελαν αυτό, έχει και συνέπειες στον τρόπο εργασίας τους. Ας επιλέξουν΄΄ κατέληξε ρίχνοντας ουσιαστικά το μπαλάκι στον ιατρικό κόσμο.

Πάντως το κλίμα της πίεσης που θέλει να ασκήσει ο υπουργός Υγείας στους γιατρούς διεφάνη και κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).
Ο υπουργός Υγείας άκουσε με προσοχή τα αιτήματα του κλάδου. Άκουσε για υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, για απλήρωτες εφημερίες, για ελλείψεις υλικών και προσωπικού χωρίς να εκφράζει όμως ιδιαίτερες αντιρρήσεις.

Θεωρείται άλλωστε τακτική του κ.Βορίδη να μην τοποθετείται κατ ευθείαν στα θέματα που του θέτουν οι εργαζόμενοι. Ωστόσο ο Μάκης Βορίδης αιφνιδίασε τους γιατρούς όταν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος εργασίας τους στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τους γιατρούς ο κ.Βορίδης έθεσε θέμα κυκλικού ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών, επικαλούμενος σχετική πίεση από την τρόϊκα. Κάτι βέβαια που βρίσκει κάθετα αντίθετο τον κλάδο ο οποίος περιμένει ακόμη να αποπληρωθεί εφημερίες που έχουν πραγματοποιηθεί.

Όμως οι προθέσεις Βορίδη διεφάνησαν αμέσως καθώς ξεκαθάρισε ότι τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ θα προωθηθούν κανονικά και όπου θα μπορούν να απασχολούνται όσοι χειρουργοί το επιθυμούν. Όπως όλα δείχνουν στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει να τροποποιήσει όλο τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Ο κλάδος βρίσκεται σε αναμονή καθώς την Τετάρτη 2 Ιουλίου θα συναντηθεί με τον κ.Βορόδη και η Ομοσπονδία (ΟΕΝΓΕ)
όπου θα τεθούν εκ νέου τα θέματα. Πάντως η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε συνελεύσεις ανά νοσοκομείο για ενημέρωση και αγωνιστικές αποφάσεις.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button