ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Αλλάζει το ωράριο των φαρμακείων από το Σεπτέμβριο! Όλες οι πληροφορίες

Όπως παραδέχθηκε χαρακτηριστικά  ο αρμόδιος υπουργός το θέμα του ωραρίου είναι ”ένα αρρύθμιστο τοπίο που θέλει διευθέτηση”. Για το λόγο αυτό προανήγγειλε ότι από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει ρύθμιση που βρίσκεται κοντά σε αυτά που επιθυμούν οι φαρμακοποιοί (δηλαδή σταθερό ωράριο , υποχρεωτικές εφημερίες σε όλους και αποκλεισμός των γυρολόγων φαρμακοποιών).  Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ: Τέλος οι διημερεύσεις φαρμακείων από 1η Μαΐου!

Επίσης ο υπουργός αποκάλυψε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει περάσει από την Βουλή νομοσχέδιο που θα αφορά την φαρμακευτική περίθαλψη και θα έχει ως αντικείμενο το φάρμακο και το χονδρεμπόριο.

Παράλληλα δήλωσε κατηγορηματικά στο προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου  ότι «η συζήτηση για τα φαρμακεία έχει κλείσει και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες που να τα αφορούν για την επομένη αξιολόγηση».

Πάντως σε «αυτή την περίοδο συζητείται η εργαλειοθήκη 3 του ΟΟΣΑ η οποία θα έχει νομοθετικές παρεμβάσεις και αλλαγές και βελτιώσεις για να μην παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό».

Ο κ. Ξανθός ξεκαθάρισε πως «δεν επίκειται νέα Υπουργική Απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς» , επεσήμανε βέβαια  ότι  «το γενικότερο πλαίσιο δεν μπορεί να τεθεί υπό αναθεώρηση». Φαρμακοποιοί: Δείτε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: Σε διαρκή μάχη για το «ιδιοκτησιακό»! Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

11 φακέλλους με άλυτα θέματα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος κατέθεσε στον Υπουργό 11 φακέλους με όλα τα θέματα τα οποία κατά καιρούς έχουν τεθεί υπόψη των εκάστοτε ηγεσιών και παραμένουν άλυτα.

Παραδίδοντας τον φάκελο για τα ΓΕΔΙΦΑ ο κ. Λουράντος ζήτησε η απελευθέρωση των τιμών να αφορά μόνο τα ΓΕΔΙΦΑ. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η λίστα αφορά αποκλειστικά 216 σκευάσματα και 43 δραστικές ουσίες  δεν πρόκειται να διευρυνθεί στο μέλλον και στη λίστα θα συμπεριληφθούν μόνο όσα σκευάσματα ζητήσουν οι εταιρείες. Επιβεβαίωσε επίσης ότι η διάθεση των ΓΕΔΙΦΑ υπόκειται σε σαφείς περιορισμούς και δεν θα αλλάξουν , αφού έχουν  προκαθοριστεί από την επιστημονική επιτροπή του ΕΟΦ (μικρότερη συσκευασία, διαφορετική περιεκτικότητα,  περιορισμός στην διάθεση μόνο 2 εμβαλλαγίων κλπ). Δείτε ΕΔΩ πως και ποια φάρμακα θα πωλούνται στα σούπερ μάρκετ! Όλη η υπουργική απόφαση

Ηλεκτρονικά φαρμακεία

Επίσης ζητήθηκε η πώληση εξ αποστάσεως να αφορά μόνο τα ΓΕΔΙΦΑ. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο νομικός σύμβουλος ο οποίος  ξεκαθάρισε πως «όλοι γνωρίζουν πως η ηλεκτρονική πώληση φαρμάκων από μη φαρμακεία δεν υπάρχει πουθενά»

Ο κ. Λουράντος έδωσε αρχικά στον υπουργό τον φάκελο με τα στοιχεία που αποκάλυψε η γενική γραμματέας τηs PGEU , όπου  φαίνεται ότι οι απελευθερώσεις που ξεκίνησαν εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη, έχουν αποτύχει και  οι συνθήκες αντιστρέφονται .

Στην διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκαν φάκελοι που αφορούσαν τα θέματα των e-shop, του πειθαρχικού, των ανασφάλιστων , των ελλείψεων , του ωραρίου , της πώλησης τυποποιημένων γυαλιών και υγρών φακών επαφής, των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα φαρμακεία και της ελεγχόμενης πώλησης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και μέσω των φαρμακείων.

Για το θέμα των ανασφαλίστων ο κ. Ξανθός απαντώντας στον προβληματισμό του προέδρου του ΠΦΣ για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και για ενδεχόμενη καθυστέρηση στις πληρωμές των φαρμακείων, διαβεβαίωσε πως δεν θα επιβαρύνει την δαπάνη και δεν θα επηρεάσει τις πληρωμές.

Δείτε τι εισόδημα πρέπει να έχουν οι ανασφάλιστοι για να δικαιούνται δωρεάν φάρμακα και περίθαλψη!

Στην συνάντηση μετείχαν εκτός του προέδρου του ΠΦΣ, τρεις αντιπρόεδροι  κ.κ. Α. Βαλτάς, Α. Σοφιανόπουλος και  Ι. Δαγρές, ο γεν. γραμματέας κ. Ι. Μακρυγιάννης και τα μέλη  κ.κ. Σερ. Ζήκας,  Κ. Κούβαρης , Α. Παπαθανάσης και ο νομικός σύμβουλος κ. Ηλίας Δημητρέλλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλάζει ο τρόπος αδειοδότησης των φαρμακείων! Τι ρυθμίζει το υπ.Υγείας

Υπ.Υγείας: «Γιατί υπέκυψα στην τρόικα για τα φαρμακεία»!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button