ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Αλλάζουν άρον άρον οι διοικητές των νοσοκομείων! Όλο το παρασκήνιο

Πολύ πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν θα αλλάξουν τελικά οι διοικητές των δημοσίων νοσοκομείων. Οι πιέσεις που ασκούνται τις τελευταίες ημέρες προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι συνεχείς και προέρχονται τόσο από την Κουμουνδούρου όσο και απο συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζήτημα αντικατάστασης των γαλάζιων διοικητών των νοσοκομείων επανήλθε πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες μετά και τα περιστατικά στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνί όπου οι εργαζόμενοι έκαναν κατάληψη στο γραφείο του διοικητή εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή τους στον τρόπο διοίκησης του ιδρύματος. Τελικώς οι συνδικαλιστές στο Δαφνί εκλήθησαν να δώσουν και εξηγήσεις για τις κινητοποιήσεις. Κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις και σε άλλα σωματεία που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα που ζητά την άμεση αντικατάσταση των διοικητών των νοσοκομείων με την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης.
Άλλωστε ο νόμος που προωθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση επιβάλει την αξιοποίηση των προσώπων που βρίσκονται στη λίστα με τους επιλαχόντες οι οποίοι επίσης αποτελούν επιλογή της προηγούμενης ηγεσίας.

Ο Δ.Βαρνάβας σημειώνει χαρακτηριστικά: ” Από τα πρόσφατα γεγονότα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής προκύπτει επιτακτικά η ανάγκη άμεσης αντικατάστασης των Διοικητών που διόρισε ο Άδωνης Γεωργιάδης με εντολή να εφαρμόσουν τυφλά τις μνημονιακές κατευθύνσεις, κατεδαφίζοντας εκ βάθρων τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Πρόκειται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, για Διοικητές οι οποίοι ακόμη και σήμερα προκαλούν ασύστολα τους εργαζόμενους, υπονομεύουν συνειδητά τις πρωτοβουλίες στήριξης του ΕΣΥ και αρνούνται να παραιτηθούν, προσδοκώντας την απόλυσή τους, προκειμένου να εισπράξουν παχυλές αποζημιώσεις.

Υπάρχει βεβαίως δυνατότητα ν΄ αξιολογηθούν και όπου κριθεί αναγκαίο ν΄ αντικατασταθούν άμεσα από τους επιλαχόντες στη λίστα αξιολόγησης που κατάρτισε ο κ. Γεωργιάδης.

Θα συμβεί όμως η παγκόσμια πρωτοτυπία ν΄ αρχίζουν τα επώνυμα όλων των Διοικητών της χώρας από Α. Και τούτο διότι ο κατάλογος που κατάρτισε ο κ. Γεωργιάδης συντάχθηκε αλφαβητικά και όχι βάσει μορίων που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι!!

Συνεπώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε να αποπέμψει αζημίως τους σημερινούς Διοικητές και να προσλάβει με ταχείες διαδικασίες άξιους επιστήμονες, οι οποίοι θα διοικήσουν τα Νοσοκομεία σε πνεύμα συνεργασίας με τις ΔΥΠΕ, το υπουργείο Υγείας, τους γιατρούς και τους εργαζόμενους.”

Οι πιέσεις πάντως προς κάθε κατεύθυνση “κυβερνητικού πόλου” δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα με στόχο την άμεση αλλαγή των διοικητών.

Έτοιμη η νέα λίστα

Και το ζήτημα είναι πως η διαδικασία θα ήταν εύκολη εάν δε χρειαζόταν νομοθετική ρύθμιση. Εξάλλου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη έτοιμη λίστα με πρόσωπα που θα αντικαταστήσουν τους υπάρχοντες διοικητές.

Πρόκειται για στελέχη που πρόερχονται από τον πανεπιστημιακό, τον συνδικαλιστικό αλλά και τον ιατρικό χώρο και θα κληθούν να αναλάβουν τη διοίκηση των νοσοκομείων.
Βέβαια μέσα στη λίστα- όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr βρίσκονται και πρόσωπα που έχουν διοικήσει και πάλι νοσοκομεία και προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό φαίνεται πως αποτελεί έναν προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου για το πως τα ονόματα αυτά θα γίνουν τελικά δεκτά απο την αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως μ αυτά και μ αυτά επιταχύνονται οι διαδικασίες αντικατάστασης των διοικητών.

Από την άλλη πλευρά στη Συγγρού επιμένουν πως οι νυν διοικητές θα πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο της δικαιοσύνης στην περίπτωση που απομακρυνθούν. Μάλιστα υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ έλεγαν στο HealthReport.gr με τη δέουσα …ειρωνεία βέβαια, πως η κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη που δεν αποσύρθηκαν τελικώς οι διοικητές αφήνοντας “ακυβέρνητο” το ΕΣΥ.

Οι καλά γνωρίζοντες στην οδό Αριστοτέλους εκτιμούν ωστόσο πως η υπόθεση θα έχει κλειδώσει το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου.
Στις θέσεις τους αναμένεται να μείνουν ελάχιστοι γαλάζιοι διοικητές οι οποίοι φέρονται να είναι αποτελεσματικοί με βάση βέβαια την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button