ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Αλλάζουν οι προμήθειες στα νοσοκομεία τους επόμενους μήνες στα πρότυπα του Βρετανικού ΕΣΥ! Τι ετοιμάζεται

Κεντρικές προμήθειες σε όλα τα νοσοκομεία μέσα από ένα κεντρικό σύστημα που θα ελέγχεται από το υπουργείο Υγείας και την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.
Ήδη όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr έχει προετοιμασθεί όλο το σχέδιο και η υλοποίησή του θα ξεκινήσει δοκιμαστικά τους επόμενους δύο μήνες.

Γι’ αυτό άλλωστε και ανασυγκροτείται η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), με τη συμμετοχή και νέου εκπροσώπου από τον ΕΟΠΥΥ που ορίσθηκε επισήμως πριν λίγα 24ωρα. Έτσι στο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) προστίθεται και η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προμηθειών του ΕΟΠΥΥ Κωνσταντίνα Κοψιά.

Αποφάσεις εξπρές

Στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα περιλαμβάνει αλλαγές για τα νοσοκομεία, αναμένεται να υπάρχει και ρύθμιση με την οποία η ΕΚΑΠΥ θα μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία, προκειμένου να μπορεί να ξεπερνά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα νοσοκομεία: «Έρχεται η αξιολόγηση των Μονάδων Υγείας! Τι ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας»

Οι αλλαγές πάντως στο σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ θα περιέχουν πολλά στοιχεία από το εξωτερικό, ενώ βάση θα αποτελεί το Βρετανικό σύστημα υγείας, το οποίο έχουν μελετήσει τα στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Σε πρώτη φάση πάντως, με βάση και τις δεσμεύσεις μας στους δανειστές που είχε υιοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, εντός του 2020 το 30% των αναγκών σε προμήθειες στα νοσοκομεία θα γίνεται μέσα από κεντρικούς διαγωνισμούς.

Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ που σήμερα χάνονται από τις διαφορετικές τιμές των αγορών σε υλικά αλλά και από τις παρατάσεις συμβάσεων.

Οι νέες ρυθμίσεις για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας αναμένεται να αξιοποιηθούν και για τα ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία, αφού με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr η Αρχή θα «παζαρεύει» και την ιατρική τεχνολογία αλλά και τις υπηρεσίες που αναμένεται να δοθούν σε ιδιώτες και να μην πραγματοποιούνται από τα δημόσια νοσοκομεία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button