ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Αλλάζουν οι συνεργασίες των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Τι έρχεται με το νέο ΠΕΔΥ

Το βάρος στην ενίσχυση του δημοσίου τομέα της Υγείας συμφώνησε με την τρόικα να ρίξει το επόμενο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου υγείας.

Παρότι οι δανειστές είναι υπέρ της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα προς εξοικονόμηση πόρων, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των «θεσμών» επιχειρηματολόγησε υπέρ του δημοσίου τομέα ειδικά στη δημιουργία του νέου ΠΕΔΥ, λένε πηγές του HealthReport.gr.

Η δημιουργία άλλωστε μιας ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου οι ασθενείς θα προσφεύγουν στο πρώτο στάδιο των προβλημάτων υγείας τους, αποτελεί και γενικότερη κατεύθυνση στην Ευρώπη.

Οι δανειστές έδωσαν το πράσινο φως για τη δημιουργία του, το οποίο ούτως ή άλλως είναι στα σκαριά. Από τις αρχές του νέου έτους θα αρχίσει σιγά σιγά να ξεκινά η δημιουργία του.

Γι αυτό και μετά την συνάντηση με την τρόικα ο υπουργός Υγείας μίλησε για «την ενίσχυση της ικανότητας του δημοσίου τομέα να καλύπτει υγειονομικές ανάγκες και τη συμπληρωματική συνδρομή των ιδιωτών παρόχων».

Γεγονός που σημαίνει όπως προκύπτει και από έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr ότι επανασχεδιάζεται πλήρως το θέμα της συνεργασίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά και όλων των άλλων παρόχων.

Σε ότι αφορά στους γιατρούς, οι νέες συμβάσεις που θα δημιουργηθούν το 2017, προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου, θα σχετίζονται πλήρως με το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Υγείας, οι νέες συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ θα γίνουν με βάση τις ανάγκες που θα υπάρχουν σε κάθε περιοχή ξεχωριστά.

Ειδικότερα οι συμβάσεις αναμένεται να «κουμπώσουν» με τα κενά που θα υπάρχουν στις δημόσιες δομές. Γεγονός που σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές της χώρας κάποιες συμβάσεις με συγκεκριμένες ειδικότητες θα κοπούν και κάποιες άλλες θα αυξηθούν.

Προϋπόθεση βέβαια να έχει αρχίσει να κυλά …νερό στο αυλάκι με το νέο ΠΕΔΥ και να έχουν οργανωθεί οι δομές που σήμερα παρουσιάζουν σοβαρότατες δυσλειτουργίες. Διαβάστε ΕΔΩ κι άλλες λεπτομέρειες: «Αλλάζουν τα πάντα στις συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ! Όλες οι αλλαγές και τα μπόνους»

Φθηνές συμβάσεις και με μικρές μονάδες γιατρών

Αξιοσημείωτο είναι πως σε περιοχές όπου δε θα είναι δυνατή η κάλυψη των αναγκών είτε με γιατρούς των δημοσίων δομών (ΠΕΔΥ-ΤΟΜΥ), είτε με συνεργαζόμενους γιατρούς, είναι πιθανό να γίνονται και συνεργασίες/συμβάσεις με μικρές ιδιωτικές μονάδες- σχήματα, που περιλαμβάνουν πολλές ειδικότητες γιατρών, αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί γιατροί και ειδικά στην περιφέρεια έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν μικρές συνεργαζόμενες μονάδες προκειμένου να καλύψουν τα κενά σε ειδικότητες με μια πιο συνολική προσέγγιση.

Στις περιπτώσεις πάντως όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε με μικρές μονάδες συνεργαζόμενων γιατρών να γίνει σύμβαση, θα καλούνται ιδιώτες γιατροί ακόμη και με μπόνους να καλύψουν τις ανάγκες. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «Έρχεται μπόνους-κίνητρο για να «επιστρέψουν» ιδιώτες γιατροί στον ΕΟΠΥΥ!»

Ωστόσο όλα τα σχέδια για να υλοποιηθούν θα πρέπει πρώτα να οργανωθούν οι νέες μονάδες του ΠΕΔΥ μαζί με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).
Για τη δημιουργία τους η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βασίζεται και σε Ευρωπαϊκά κονδύλια ειδικά για την αγορά εξοπλισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως θα γίνουν οι προσλήψεις γιατρών στο νέο ΠΕΔΥ! Όλα τα κριτήρια

Έρχεται μπόνους-κίνητρο για να «επιστρέψουν» ιδιώτες γιατροί στον ΕΟΠΥΥ!

Αρχίζει η μετακίνηση προσωπικού για το νέο ΠΕΔΥ! Ποιοι φεύγουν από τα νοσοκομεία

Αιτήσεις μέχρι τέλος του 2016 για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ που θέλουν να μείνουν στο ΕΣΥ!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button