ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Αλλάζουν οι τιμές στα φάρμακα! Τι προβλέπει τροπολογία για την τιμολόγηση

Αρχική > Άρθρα > Αλλάζουν οι τιμές στα φάρμακα! Τι προβλέπει τροπολογία για την τιμολόγηση

Αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων αναμένεται να γίνουν το επόμενο διάστημα αφού με βάση τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο ψηφίζεται στη βουλή, θα γίνει ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων με βάση έναν νέο τρόπο υπολογισμού.

Ειδικότερα όπως προβλέπει η τροπολογία τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά θα λάβουν άλλη τιμές με βάση το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στην Ευρωζώνη. Μέχρι σήμερα τιμολογούνταν σύμφωνα με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων της Ε.Ε.
Με την αλλαγή αυτή αναμένεται να υπάρξουν και κάποιες αυξήσεις φαρμάκων αλλά και μειώσεις.

Η τροπολογία προβλέπει ότι οι αυξήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10% , αντίστοιχα και οι μειώσεις (όχι κάτω από το ημερήσιο όριο θεραπείας) έστω κι αν η τιμή του φαρμάκου θα πρέπει να μειωθεί παραπάνω.
Ταυτόχρονα η μέγιστη τιμή των γενοσήμων φαρμάκων ορίζεται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς του οποίου η πατέντα έχε λήξει.

Παράλληλα τα νοσοκομεία θα μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα μέσω του ΙΦΕΤ εφόσον έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση στις τιμές. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε γράψει το HealthReport.gr: «Μέσω ΙΦΕΤ τα νέα φάρμακα στα νοσοκομεία μετά από διαπραγμάτευση! Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπ.Υγείας»

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button