Αλλάζουν τα ψηφιακά συστήματα στα νοσοκομεία- Τι έρχεται για ασθενείς και εργαζόμενους
Σε μία νέα εποχή, ψηφιακή επιχειρεί να βάλει το δημόσιο σύστημα υγείας η κυβέρνηση. Άλλωστε οι αλλαγές στο ΕΣΥ είχαν προαναγγελθεί λίγο πολύ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για το νέο ΕΣΥ που το αποκάλεσε μάλιστα ΝΕΣΥ.
Στη φάση αυτή των αλλαγών εντάσσεται και η ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών που σήμερα παρέχονται από το δημόσιο σύστημα.
Μάλιστα με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr, εντός των επόμενων μηνών ξεκινά η «ψηφιοποίηση» του δημοσίου συστήματος υγείας, ώστε όλες οι Μονάδες να αλληλοσυνδέονται ηλεκτρονικά.
Το σχέδιο ετοιμάζεται από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο.
Με βάση το σχέδιο που μεταφέρουν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες στο HealthReport.gr, η πρώτη κίνηση θα είναι να γίνει αναβάθμιση των ψηφιακών συστημάτων των 135 νοσοκομείων όλης της χώρας, αλλά και των υπολοίπων μονάδων υγείας ώστε να «επικοινωνούν» ηλεκτρονικά μεταξύ τους.
Σήμερα το ΕΣΥ διαθέτει πολλά και διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα ανά περιοχή και μονάδα, με συνέπεια να μην υπάρχει καμία σύνδεση του ενός νοσοκομείου με το άλλο.
Ραντεβού σε γιατρό μόνο ηλεκτρονικά
Στο πλαίσιο αυτό θα επεκταθεί το σύστημα των e-ραντεβού σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Θα δημιουργηθεί δηλαδή μία ενιαία πλατφόρμα στην οποία θα εισέρχεται ο ασθενής και θα βρίσκει κοντά στη περιοχή του τον γιατρό ή την ιατρική υπηρεσία που χρειάζεται και διαθέτει ελεύθερο ραντεβού, ανεξάρτητα εάν θα είναι σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας ή σε άλλη μονάδα.
Με τις αλλαγές αυτές είναι πιθανό να καταργηθεί και το “1535” που είναι η τηλεφωνική πλατφόρμα για να κλείσει κανείς ραντεβού και παρουσιάζει πολλά προβλήματα, αναφέρουν έγκυρες πηγές στο HealthReport.gr.
Ταυτόχρονα ξεκινά να επεκτείνεται ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας που σήμερα έχει ανοιχθεί από λίγους πολίτες και αφορά ουσιαστικά μόνο τον οικογενειακό γιατρό. Πλέον με την αλλαγή και την ενίσχυση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όλες οι πληροφορίες, οι εξετάσεις, η φαρμακευτική αγωγή κ.λ.π. ενός ασθενούς θα τον συνοδεύουν με τη χρήση ενός κωδικού.
Η εξοικονόμηση πόρων θα είναι τεράστια εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, αφού δεν θα επαναλαμβάνονται εξετάσεις ή θεραπείες, που έχουν ήδη γίνει, φαινόμενο που σήμερα είναι συχνό στο ΕΣΥ.