ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Αλλάζουν «χέρια» οι εγκρίσεις για ειδικές θεραπείες και επεμβάσεις! Έρχεται το τέλος του ΚΕΣΥ;

Αλλάζουν «χέρια» οι εγκρίσεις που αφορούν στη διενέργεια ειδικών εξετάσεων, ειδικών θεραπειών και ειδικών επεμβάσεων, αφού φεύγουν από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και περιέρχονται στην αρμοδιότητα του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου (Α.Υ.Σ.).

Στην τελευταία ρύθμιση που είχε ψηφιστεί για τις αρμοδιότητες του ΚΕΣΥ προστέθηκε το άρθρο 4 το οποίο αφαιρεί την αρμοδιότητα των εγκρίσεων.
Η σχετικά απόφαση αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα όπως προβλέπεται στη ρύθμιση:

«Οι αρμοδιότητες του ΚΕ.Σ.Υ. που αφορούν τηνέγκριση για διενέργεια ειδικών εξετάσεων, ειδικών θεραπειών και ειδικών επεμβάσεων ασθενών περιέρχονται στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (Α.Υ.Σ.).

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), συστήνονται στο Α.Υ.Σ. ειδικές, μη αμειβόμενες, επιτροπές, με έργο τις εγκρίσεις του προηγούμενου εδαφίου.

Με την ίδια ή όμοια απόφαση εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες και το έργο κάθε επιτροπής και καθορίζεται ο αριθμός, τα προσόντα και η διάρκεια της θητείας των μελών της, η σύγκληση και ο τρόπος λειτουργίας της, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα».

Ωστόσο μέχρι να συσταθούν οι επιτροπές και να προωθηθούν οι αλλαγές, τα αιτήματα της διενέργειας ειδικών εξετάσεων, ειδικών θεραπειών και ειδικών επεμβάσεων ασθενών θα εξακολουθούν να υποβάλλονται στο ΚΕΣΥ και να εξετάζονται από τις υφιστάμενες ειδικές επιτροπές.

Προς κατάργηση το ΚΕΣΥ;

Ούτως ή άλλως πάντως η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αποφασίσει εδώ και καιρό να προχωρήσει στην κατάργηση του ΚΕΣΥ, καθώς θεωρεί ότι προκαλεί σοβαρές καθυστερήσεις στις εγκρίσεις ειδικών θεραπειών και επεμβάσεων. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Προς κατάργηση το ΚΕΣΥ! Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας»

Συγκεκριμένα όπως σημειώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, κρίθηκε ότι πρόκειται για έναν δυσκίνητο μηχανισμό που συνεδριάζει μία φορά το μήνα ενίοτε και μία φορά κάθε 1,5 μήνα, καθυστερώντας σημαντικές αποφάσεις όπως εγκρίσεις ειδικών θεραπειών για βαριά πάσχοντες που ήδη ταλαιπωρούνται εδώ και χρόνια τόσο με τις φαρμακευτικές τους θεραπείες όσο και με τις νοσηλείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται «βροχή» από νομοσχέδια από τον Σεπτέμβριο στην Υγεία! Όλες οι λεπτομέρειες

Τι αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας στα φάρμακα!

Μητσοτάκης: «Τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ»

ΕΟΠΥΥ: Αυτές οι ειδικότητες γιατρών θα συνταγογραφούν ειδικές θεραπείες σε παιδιά και εφήβους

Σχετικά Άρθρα

Back to top button