ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Αλλαγές και πάλι στο αγροτικό των γιατρών! Πότε θα γίνεται

Το παράλληλο πρόγραμμα το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή ανατρέπει και πάλι τη θητεία υπαίθρου για τους νέους γιατρούς.

Ειδικότερα, ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο παράλληλο πρόγραμμα προβλέπει την κατάργηση της προηγούμενης διάταξης του 2014 που προέβλεπε ότι οι γιατροί πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν το αγροτικό τους πριν την ειδικότητα.

Η νέα ρύθμιση καταργεί αυτή τη διάταξη και επιβάλει στους γιατρούς να κάνουν την υπηρεσία υπαίθρου μετά την ειδικότητα αλλά λίγο πριν τις εξετάσεις για την ολοκλήρωσή της.
Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά είχε φέρει αντίστοιχη ρύθμιση την οποία όμως είχε αποσύρει και είχε επαναφέρει το μέτρο το αγροτικό να γίνεται πριν την ειδικότητα.

Τώρα με το παράλληλο πρόγραμμα καταργείται το άρθρο 10 που ανέφερε: «Πτυχιούχοι ιατρικών σχολών που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για την έναρξη της ειδικότητας, υποχρεούνται να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου μέχρι τη χρονική στιγμή έναρξης της ειδικότητας.

Η παρούσα διάταξη έχει εφαρμογή από τη δημοσίευσή της και αφορά τίτλους σπουδών, η ημερομηνία χορήγησης των οποίων ανατρέχει στην ημερομηνία δημοσίευσης της διάταξης. Οι διατάξεις που έχουν θεσπίσει νόμιμη απαλλαγή για τις προβλεπόμενες κατηγορίες ιατρών εξακολουθούν να ισχύουν».

Με τις νέες αλλαγές που προβλέπονται στο «παράλληλο πρόγραμμα» το θέμα του αγροτικού των νέων γιατρών ρυθμίζεται ως εξής:

«Το άρθρο 10 του ν. 4316/2014 (Α΄270) καταργείται.
Οι ιατροί, οι οποίοι εµπίπτουν στις διατάξεις του καταργούµενου άρθρου 10 του ν. 4316/2014 και κατά τη δηµοσίευση του παρόντος είτε δεν έχουν επιλεγεί είτε δεν έχουν καταθέσει αίτηση για την εκπλήρωση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, οφείλουν, εφόσον δεν απαλλάσσονται νοµίµως, να έχουν εκπληρώσει την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου πριν τη συµµετοχή τους στις απαιτούµενες για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας εξετάσεις.

Οι ιατροί, οι οποίοι κατά τη δηµοσίευση του παρόντος εκπληρώνουν την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου ή έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση της τοποθέτησής τους για την εκπλήρωσή της, δικαιούνται, µετά
από αντίστοιχες αιτήσεις τους, αφενός της χρονικής παράτασης της τοποθέτησής τους στην ειδικότητα µέχρι την ολοκλήρωση της θητείας τους στην υπηρεσία υπαίθρου και αφετέρου της καταχώρησής τους στον κατάλογο αναµονής για ειδίκευση πλέον του προκαταρκτικού σταδίου και για το στάδιο της κύριας ειδικότητας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ.Υγείας για την έναρξη ειδικότητας αλλά και για τους αγροτικούς γιατρούς!

Αγροτικό γιατρών σε φόντο ..χακί! Δείτε ποια κέντρα υγείας θα στελεχωθούν άμεσα!

Σε απόγνωση τα νησιά χωρίς γιατρούς! Δείτε τις ελλείψεις

EDITORIAL: Γιατί οι Έλληνες γιατροί έπρεπε να γίνουν μανικιουρίστες!

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button