Πολιτική Υγείας

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα φάρμακα. Τι θα κάνει ο Βορίδης ως τις εκλογές

 

Μπορεί όλοι να περιμένουν να γίνουν ρυθμίσεις ώστε να συνεχίσει εύρυθμα να λειτουργεί η φαρμακευτική αγορά, ο Μάκης Βορίδης όμως έχει το νου του στις …εκλογές. Γι αυτό και την τελευταία στιγμή θα προχωρήσει άρον άρον σε κάποιες αλλαγές χωρίς ωστόσο να σκέφτεται την επίλυση όλων των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Υγείας παρότι λέει σε όλους «δεν προλαβαίνω σε λιγότερο από 10 μέρες έχουμε εκλογές», προτίθεται να προχωρήσει σε μερικές ανατιμολογήσεις (φλατ μειώσεις) σε φάρμακα συγκεκριμένων κατηγοριών.

 

Επίσης σκοπεύει μέχρι τις εκλογές να εκδώσει νέο δελτίο τιμών μαζί με την απαραίτητη ανατιμολόγηση κάποιων φαρμάκων. Ήδη η επιτροπή τιμών ξεκινά τις συνεδριάσεις της και ο Μάκης Βορίδης ελπίζει μέσα στον Ιανουάριο να έχιε ολοκληρωθεί η διαδικασία.

 

Ο ίδιος πάντως που δε φαίνεται να πιστεύει πως θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνεπώς θα έχουμε εθνικές εκλογές, πρόκειται να ρυθμίσει και το περιβόητο θέμα του «50-50» που καίει τον κλάδο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

 

Ειδικότερα όπως αναφέρουν πληροφορίες του healthreport.gr αναμένεται να προχωρήσει στην επίλυση του θέματος με τον εξής τρόπο: όσα φάρμακα κοστίζουν κάτω των 8 ευρώ τη διαφορά μεταξύ τιμής αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ έως τη λιανική θα την επιβαρύνεται ολόκληρη ο ασθενής. Για τα φάρμακα που κοστίζουν άνω των 8 ευρώ, θα πληρώνει ο ασφαλισμένος τη μισή διαφορά έως τη λιανική τιμή και το υπόλοιπο 25% ο ΕΟΠΥΥ και το άλλο 25% η εταιρεία του φαρμάκου.

 

Αυτό όμως που δε φαίνεται να προλαβαίνει ο Μάκης Βορίδης να προωθήσει πριν τις εκλογές όπως ο ίδιος παραδέχεται σε συνομιλίες του είναι η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δημοσιοποίησης των ονομάτων των γιατρών που λαμβάνουν παροχές από φαρμακευτικές εταιρείες.

 

Όπως ο ίδιος ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει θα καθιστούσε υποχωρητική τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, στηριζόμενος στον κώδικα δημοσιοποίησης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).
Ωστόσο πληροφορίες του healthreport.gr αναφέρουν ότι η ακύρωση ουσιαστικά της θεσμοθέτησης από την πλευρά Βορίδη δε γίνεται τυχαία. Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι ασκήθηκαν πιέσεις από διάφορους ιατρικούς κύκλους να μη γίνει υποχρεωτική η δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων θα παίρνουν «δωράκια» από εταιρείες…

 

Και κάπως έτσι οι υποσχέσεις έμειναν στα χαρτιά…

Σχετικά Άρθρα

Back to top button