Ειδήσεις Υγείας

Αλλεργία ή κρυολόγημα: Δείτε πως θα καταλάβετε τι έχετε

Την περίοδο που διανύουμε η αλλαγή συνηθειών και η πολύωρη παραμονή σε κλειστούς χώρους επιβαρύνει την κατάσταση, καθώς μας φέρνει ξανά σε επαφή με αλλεργιογόνα που βρίσκονται στο σπίτι και στην εργασία, όπως σε έπιπλα, υφάσματα, χαλιά, καθαριστικά κ.α.

Εκτός από εποχή αλλεργιών είναι και εποχή ιώσεων. Μπορούμε όμως εύκολα να διακρίνουμε, αν τα συμπτώματά μας οφείλονται σε αλλεργική αντίδραση ή σε προσβολή από έναν ιό: « Οι αλλεργίες μας κάνουν να φταρνιζόμαστε επανειλημμένα, με το φτάρνισμα να διαρκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να συνοδεύεται από δακρύρροια και κνησμό (φαγούρα) στα μάτια και τη μύτη», λέει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος.

Από την άλλη πλευρά το κρυολόγημα, εμφανίζεται συνήθως το χειμώνα και τα πρώτα συμπτώματα εκδηλώνονται μερικές μέρες μετά τη λοίμωξη ο βήχας και ο πονόλαιμος εμφανίζονται συχνότερα στο κρυολόγημα, ενώ η φαγούρα στα μάτια είναι σύμπτωμα μόνο της αλλεργίας.

Όπως εξηγεί η ειδικός, η  αλλεργία είναι η υπερβολική, αμυντική αντίδραση του οργανισμού σε ξένες ουσίες, που είτε τις εισπνέουμε είτε έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα μας. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα και μπορεί να είναι γύρη, ακάρεα σκόνης, μούχλα, πιτυρίδα κατοικιδίων, το γρασίδι, χημικές ουσίες που βρίσκονται μέσα σε καθαριστικά, διάφοροι μικροοργανισμοί κ.α.

Από τους πάσχοντες από αλλεργίες, που υπολογίζονται στο 30% του πληθυσμού, οι περισσότεροι έχουν αλλεργία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης και, ειδικότερα, στα περιττώματά τους. Γι’ αυτό το λόγο «πρέπει να χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας ειδικά καθαριστικά που εξοντώνουν τα περιττώματα των ακάρεων, αλλιώς δεν πρόκειται να περιορίσουμε τις αλλεργίες. Είναι επίσης απαραίτητο να χρησιμοποιούμε στο πλύσιμο και στο καθάρισμα πολύ ζεστό νερό (η θερμοκρασία πρέπει να ξεπερνάει τους 70 βαθμούς Κελσίου)», προσθέτει η ειδικός.

Πολύ σημαντικό είναι ακόμα να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα χαλάκια, κουρτίνες, βαριά υφάσματα και λούτρινα αντικείμενα (π.χ. ζωάκια, κουκλάκια) μέσα στο σπίτι, διότι αποτελούν εστίες αλλεργιογόνων. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει να τα καθαρίζουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, καθώς δεν αρκεί μόνο ο αερισμός τους.

Επιπρόσθετα, τα μαξιλάρια, τα υφάσματα, τα στρώματα, τα παπλώματα και τα κλινοσκεπάσματα που δεν χρησιμοποιούνται πρέπει να αποθηκεύονται σε θήκες πυκνής ύφανσης που σφραγίζουν εντελώς.

Η Δρ. Παταρίδου προσθέτει ότι για να περιορίσουμε όσο το δυνατό τη συγκέντρωση αλλεργιογόνων στο σπίτι πρέπει να κάνουμε συχνά και συντήρηση των κλιματιστικών και καθαρισμό των φίλτρων τους. Τα σωματίδια που συγκεντρώνονται στα φίλτρα των κλιματιστικών διαχέονται σε όλο το σπίτι, γι’ αυτό καλό είναι να πλένονται συχνά με ειδικό υγρό που κάνει ταυτοχρόνως απολύμανση.

Επειδή και η υγρασία προκαλεί προβλήματα, μπορείτε να προμηθευτείτε έναν μετρητή υγρασίας και έναν αφυγραντήρα, για να διατηρείτε υπό έλεγχο τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σας.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button