Ειδήσεις ΥγείαςΦύση και Διατροφή

Αλλεργίες από τροφές: Τι πρέπει να προσέξετε

Σύμφωνα με το Ευρωπαικό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα τρόφιμα υπολογίζεται ότι στη γηραιά Ήπειρο 14 τρόφιμα ή συστατικά των τροφίμων φαίνεται να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο για την πρόκληση αλλεργιών.

Ποιες είναι αυτές

Σιτηρά που περιέχουν γλουτένη

Αβγά

Αραχίδες ή αλλιώς αράπικα φυστίκια

Ξηροί καρποί με κέλυφος

Σόγια

Γάλα και τα προίοντα που το περιέχουν

Σέλινο

Μουστάρδα

Σουσάμι

Λούπινο

Ψάρια

Μαλάκια

Διοξείδιο του θείου και οι θειούχες ενώσεις χρησιμοποιούνται ως συντηρητικό στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Σημάδια

Τα σημάδια sos που πρέπει να κινητοποιήσουν τους πάσχοντες είναι πρήξιμο στα χείλη, στομαχικές κράμπες, εμετός, διάρροια, εξανθήματα, καταρροή και αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με έρευνες το 20% του πληθυσμού πιστεύουν ότι είναι αλλεργικοί σε κάποιο τρόφιμο όμως μετά από πλήρη εξέταση και διάγνωση μόνο το 1% είναι πράγματι αλλεργικοί.

Στο μεταξύ ο αριθμός των πασχόντων από τροφικές αλλεργίες έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, με το 5-7% των νηπίων και το 1-2% των ενηλίκων να εκδηλώνουν συμπτώματα όταν καταναλώνουν συγκεκριμένα τρόφιμα.

Πάντως οι γιατροί είναι κατηγορηματικοί. Σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι έχετε κάποια τροφική αλλεργία πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση της ύποπτης τροφής.

Ο μόνος ειδικός γιατρός ο οποίος θα διαγνώσει την τροφική αλλεργία είναι ο αλλεργιολόγος ο οποίος θα σας υποβάλλει σε σειρά δοκιμών και εξετάσεων.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button