Ειδήσεις Υγείας

Αμηνόρροια: Ποιες είναι οι ένοχες αιτίες που πιθανώς αγνοείτε;

Η κατάσταση αυτή ορίζεται ως απουσία έμμηνου ρύσεως για τουλάχιστον τρεις μήνες σε γυναίκες που κανονικά θα έπρεπε να είχαν περίοδο.

Υπάρχουν δύο τύποι αμηνόρροιας: η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής. Η πρώτη περίπτωση αφορά κυρίως νεαρές γυναίκες οι οποίες δεν έχουν εμφανίσει έμμηνο ρύση ως την ηλικία των 16 ετών και η δεύτερη  αν έχει εμφανίσει έμμηνο ρύση και αυτή διακοπεί για τρεις μήνες ή και περισσότερο.

Οι ένοχες αιτίες που προκαλούν την  κατάσταση αυτή είναι :

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Είναι μια κατάσταση, κατά την οποία οι ωοθήκες σας δεν απελευθερώνουν τακτικά ένα ωάριο (ωορρηξία).

Υποθαλαμική αμηνόρροια. Όταν το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την έμμηνο ρύση σταματήσει να λειτουργεί κανονικά. (Οι κύριες αιτίες είναι η  υπερβολική άσκηση, οι εξαντλητικές δίαιτες αλλά και το στρες και το άγχος)

Υπερ προλακτιναιμία. Παρατηρείται όταν μια γυναίκα έχει αφύσικα υψηλά επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης στο αίμα της.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία είναι ανάλογη με το αίτιο. Για παράδειγμα, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί συχνά να ελεγχθεί με τη χρήση ορμονικών θεραπειών (αντισυλληπτικά)  και οι γυναίκες με υποθαλαμική αμηνόρροια  θα αρχίσουν να έχουν τακτικές περιόδους, εάν ελαττώσουν  την άσκηση και τις εξαντλητικές δίαιτες.

Η αντιμετώπιση της αμηνόρροιας προϋποθέτει διερεύνηση και εντοπισμό του αιτίου. Αυτό γίνεται μέσω γυναικολογικής εξέτασης, μετρήσεων των ορμονών, υπέρηχου και ελέγχου της υπόφυσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαταραχές περιόδου: Τι τις προκαλεί;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button