ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Αναδιοργανώνονται τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ! Όλο το σχέδιο

Ένα σχέδιο με το οποίο θα λειτουργήσουν κάτω από μια τελείως διαφορετική οργάνωση τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ, προωθεί το υπουργείο υγείας.
Ήδη στην αρμόδια Γενική Γραμματεία του υπουργείου Υγείας, το σχέδιο αρχίζει να υλοποιείται λένε πηγές του HealthReport.gr, ώστε οι αλλαγές να γίνουν ταυτόχρονα με την οργάνωση του και των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Άλλωστε τα εργαστήρια απαιτούν πλήρη αναδιοργάνωση εάν σκεφτεί κανείς ότι υπολειτουργούν εδώ και χρόνια. Ενδεικτικά δείτε ΕΔΩ τι επικρατεί: «Στα Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ ούτε για …γενική αίματος! Πως ξέμειναν από υλικά»

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακών Υπαλλήλων ΠΕΔΥ έκανε πρόσφατα έκκληση να στηριχθούν τα εργαστήρια τα οποία είναι σε απόλυτη αποδιοργάνωση.

Οι εργαζόμενοι μιλούν για ελλείψεις σε αντιδραστήρια αλλά και για άκρως μειωμένη αποδοτικότητα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, λόγω παλαιότητας και πλημμελούς συντήρησης, με συνέπεια να υπάρχει δυσλειτουργία στα εργαστήρια των μονάδων του ΠΕΔΥ.

Η κατάσταση βέβαια δε διαμορφώθηκε τυχαία σε αυτό το σημείο. Μετά την αποχώρηση των εκατοντάδων γιατρών από το σύστημα, τα ήδη προβληματικά εργαστήρια που διέθετε το ΠΕΔΥ, εγκαταλείφθηκαν περισσότερο. Υλικά δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα με συνέπεια σήμερα με τη βία να γίνονται κάποιες λίγες αιματολογικές εξετάσεις.

Η νέα δομή

Όπως λένε οι πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ενισχύσει και θα δημιουργήσει ορισμένα κεντρικά εργαστήρια, τα οποία θα είναι εργαστήρια αναφοράς, όπου και θα συγκεντρώνονται όλα τα δείγματα προς εξέταση των γύρω περιοχών.
Οι δομές αυτές με βάση το σχεδιασμό, αναμένεται να ενισχυθούν τεχνολογικά αλλά και με προσωπικό ώστε να αναλάβουν μεγάλο αριθμό εξετάσεων.

Τα περιφερειακά ιατρεία του ΠΕΔΥ θα έχουν περιορισμένες «εργαστηριακές δραστηριότητες» και ουσιαστικά θα κάνουν πχ. τις αιμοληψίες ώστε στη συνέχεια να αποστέλλουν τα δείγματα στα κέντρα αναφοράς προς έλεγχο.
Σε κάθε μεγάλη περιοχή της χώρας –με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr– έχουν ορισθεί όλα τα κέντρα αναφοράς όπου και θα πραγματοποιούνται όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις.

Το νέο σύστημα αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγους μήνες σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ άμεσα ξεκινά η πιλοτική του εφαρμογή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο ΠΕΔΥ για εξέταση και χωρίς ραντεβού! Όλες οι πληροφορίες

Προσλαμβάνονται 3050 νέοι γιατροί και προσωπικό στο νέο ΠΕΔΥ! Όλες οι λεπτομέρειες

Αρχίζει η μετακίνηση προσωπικού για το νέο ΠΕΔΥ! Ποιοι φεύγουν από τα νοσοκομεία

Το νέο ΠΕΔΥ φθάνει το 2017 και φέρνει τις ΤΟΜΥ!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button