Ειδήσεις Υγείας

Αναιμία: Τα συμπτώματα SOS που πρέπει να γνωρίζετε (φωτο)

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της mayo clinic υπάρχουν πολλές μορφές αναιμίας, όπως η μεσογειακή αναιμία (θαλασσαιμία) και η δρεπανοκυτταρική αναιμία, οι οποίες κληρονομούνται.

Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι ωστόσο, καθίστανται αναιμικοί με την πάροδο του χρόνου λόγω μη επαρκούς πρόσληψης σιδήρου ή βιταμινών που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Δείτε τα βασικά συμπτώματα της αναιμίας όπως τα περιγράφουν οι επιστήμονες της mayo clinic 

Κούραση

 

 

 

 

 

Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αναιμίας είναι το γενικό αίσθημα εξάντλησης. Και αυτό γιατί  χωρίς αρκετό σίδηρο ή βιταμίνη Β12, δεν υπάρχει αρκετή αιμοσφαιρίνη και χωρίς αρκετή αιμοσφαιρίνη, δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο για να τροφοδοτήσει το σώμα.

Λαχάνιασμα ή ζάλη

 

 

 

 

Όταν δεν υπάρχει αρκετός σίδηρος ή βιταμίνη Β12 για να παραχθούν επαρκείς ποσότητες αιμοσφαιρίνης, κάποια μέρη του σώματος δεν θα λάβουν το οξυγόνο που χρειάζονται. Το αποτέλεσμα είναι να λαχανιάζετε και κάποιες φορές να φτάνει τόσο λίγο οξυγόνο στο κεφάλι, ώστε να αισθάνεστε ζάλη. Η αναιμία είναι επίσης ένα από τα πολλά συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου που πρέπει να προσέξετε.

Χλωμή όψη

 

 

 

 

 

 

Όταν δεν επαρκούν τα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να τροφοδοτήσουν τα όργανά με οξυγόνο, το δέρμα, που είναι και το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, δείχνει υγιές χλωμό, ακόμη και κίτρινο, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των Η.Π.Α.

Πόνος στο στήθος

 

 

 

 

 

 

Όταν τα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια είναι λιγότερα από αυτά που χρειάζεται το σώμα σας, η καρδιά πρέπει να λειτουργήσει παραπάνω για να τα κυκλοφορήσει σε όλο τον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι να χτυπά ταχύτερα από το φυσιολογικό και να αρχίσετε να αισθάνεστε την ένταση ως πόνο στο στήθος. Αυτό είναι ένα σύμπτωμα

Εγκυμοσύνη ή απώλεια αίματος

 

 

 

 

 

 

Οι έγκυοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην αναιμία, επειδή το σώμα πρέπει να παράγει πολύ περισσότερο αίμα από το κανονικό για να στηρίξει την ανάπτυξη του εμβρύου. Χωρίς αρκετό σίδηρο, βιταμίνη Β12 ή φυλλικό οξύ, παράγονται λιγότερα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Χορτοφαγική διατροφή

 

 

 

 

 

Όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή καλό είναι να λαμβάνουν τακτικά ένα συμπλήρωμα της συγκεκριμένης βιταμίνης καθώς είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση αναιμίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαμηλός αιματοκρίτης: Οι top τροφές για να τον ενισχύσετε!

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button