Ειδήσεις Υγείας

Αναπνευστικά νοσήματα: «Πληγές» για κοινωνία και οικονομία

Ένας στους 8 θανάτους στην Ευρώπη και 6 εκατ. εισαγωγές στα νοσοκομεία οφείλονται σε αναπνευστικά νοσήματα, ενώ Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και άσθμα συνιστούν πραγματικές «πληγές» για κοινωνία και οικονομία.

Όπως σημείωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, της Α’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινική του «Σωτηρία» και μέλος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) κ. Νικόλαος Κουλούρης, με αφορμή το 25ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο που πραγματοποιείται η ΧΑΠ βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των δαπανών για την υγεία παγκοσμίως, ενώ στην Ευρώπη το συνολικό ετήσιο κόστος που αφορά στη θεραπεία της ΧΑΠ αγγίζει τα 38,7 δις. ευρώ.

Αναλυτικά, η ΧΑΠ κοστίζει στα συστήματα υγείας της Ευρώπης 7,1 δις. ευρώ για φάρμακα, 8,9 δις. για παρακολούθηση στα εξωτερικά ιατρεία και στο σπίτι και 7,3 δις. για εισαγωγές στο νοσοκομείο. Το κόστος της ΧΑΠ ανά ασθενή στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 7.443 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο κόστος ανέρχεται σε 5.500 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έμμεσα κόστη, από απώλεια ωρών εργασίας, προνοιακά επιδόματα και αναπηρίες.
Σε κοινωνικό επίπεδο, υπολογίζεται ότι 78 εκατομμύρια παιδιά πάσχουν από άσθμα, από τα οποία 82.000 καταλήγουν στο νοσοκομείο λόγω παροξυσμών, ενώ 40 πεθαίνουν. Στους ενήλικες, το άσθμα ευθύνεται για 82.000 εισαγωγές στο νοσοκομείο και 380 θανάτους, ενώ η ΧΑΠ προκαλεί 150.000 θανάτους και 1,1 εκατομμύρια εισαγωγές στο νοσοκομείο κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με έρευνες της ΕΠΕ, η επίπτωση της ΧΑΠ στη χώρα μας από το 8.4% (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες) που ήταν προ δεκαετίας, σήμερα διαμορφώνεται στο 10,4% του γενικού πληθυσμού.

«Με την καλύτερη φαρμακευτική αντιμετώπιση των ασθενών, έχουμε λιγότερες επισκέψεις στον γιατρό και στα νοσοκομεία, λιγότερες νοσηλείες στο νοσοκομείο και λιγότερες απώλειες ωρών και ημερών εργασίας», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ν. Α “Ευαγγελισμός” και Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση και τα «κριτήρια» του ΕΟΠΥΥ

Περιορισμούς χωρίς επιστημονικά κριτήρια έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ στη χορήγηση των φαρμάκων για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, περιορισμούς που, όπως διευκρινίζει ο κ. Βασιλακόπουλος, «δεν περιλαμβάνονται ούτε στις εγκριτικές μελέτες της νόσου». Τα κριτήρια, που είναι ακριβώς αντίθετα από τις εισηγήσεις της ΕΠΕ, έχουν προφανώς λογιστικό χαρακτήρα και έχουν σαν αποτέλεσμα περίπου 50 από τους συνολικά 250 πάσχοντες που λαμβάνουν θεραπεία στη χώρα μας, να μην έχουν πρόσβαση σε σημαντικές για αυτούς θεραπείες.

Συγκεκριμένα, από τη λήψη της αγωγής αποκλείονται οι έχοντες ήπια και πολύ βαριά μορφή της νόσου, παρά το γεγονός ότι η έγκαιρη λήψη αγωγής μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τους ασθενείς, καθώς καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου, ενώ βελτιώνει σημαντικά και την ποιότητα της ζωής τους. Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι ένα θανατηφόρο νόσημα, με θνητότητα μεγαλύτερη ακόμη και από αυτήν του καρκίνου του πνεύμονα.

Κάπνισμα

Από τους 600.000 θανάτους που προκαλούν κάθε χρόνο στην Ευρώπη τα αναπνευστικά νοσήματα, περισσότεροι από τους μισούς οφείλονται στον καρκίνο του πνεύμονα και στη ΧΑΠ, άρα έχουν άμεση σχέση με το κάπνισμα. Ωστόσο, η συχνότητα του καπνίσματος στη χώρα μας εξακολουθεί να διατηρείται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο (Μάιος 2015), το 38% του γενικού πληθυσμού καπνίζει.

Τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας τόνισαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλές. Αντίθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι βλαβερό για το αναπνευστικό σύστημα, ενώ υπογράμμισαν με έμφαση ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι μέσο διακοπής του καπνίσματος.

«Μελέτη που πραγματοποιήσαμε έδειξε ότι ένα και μόνο ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει επίδραση στην αναπνευστική λειτουργία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί μέσο εισαγωγής των παιδιών στον κόσμο του καπνίσματος», σημείωσε ο κ. Κουλούρης. Πρόσφατα, o FDA εξέδωσε οδηγία για την απαγόρευση του ατμίσματος στους κλειστούς χώρους, ενώ τα μέλη της ΕΠΕ σημείωσαν ότι από το ελληνικό υπουργείο Υγείας υπάρχει η υπόσχεση ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα χαρακτηριστεί ως προϊόν καπνού. Νέες μελέτες, σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, ενοχοποιούν ως καρκινογόνες τις αρωματικές ουσίες που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο (με τοξικότερο όλων το άρωμα της κανέλας), αλλά και τον διαλύτη (γλυκερόλη) που περιέχει.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button