Ειδήσεις Υγείας

Αναπνευστικά νοσήματα: Ποια βρίσκονται σε έξαρση

 

Επιδείνωση των αναπνευστικών νοσημάτων, τόσο στην πρόληψη, όσο και στη θεραπεία παρατηρείται σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως κατήγγειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, εν όψει του 24ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, που θα γίνει στην Αθήνα 26-29.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι σήμερα η τέταρτη αιτία θανάτου και υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνη για το 5% (περίπου 3.000.000) όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, υπάρχει σχετική επιδείνωση των αναπνευστικών νοσημάτων, τόσο στην πρόληψη, όσο και στη θεραπεία.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Μιχάλης Τουμπής, είπε χαρακτηριστικά: «Εν όψει του Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου θέλω να τονίσω ότι το φορτίο των πνευμονικών νοσημάτων και το κόστος σε ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο είναι τεράστιο. Κάτω από τις συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας τις οποίες ζούμε, υπάρχει κάποια σχετική επιδείνωση τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στον τομέα της διάγνωσης και θεραπείας των αναπνευστικών νοσημάτων. Υπάρχουν δυστυχώς ασθενείς που τροποποιούν, ή και εγκαταλείπουν τις θεραπείες τους, λόγω της οικονομικής συγκυρίας !»

Για την έξαρση των νόσων του αναπνευστικού συστήματος, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας ότι : «Τα αναπνευστικά νοσήματα βρίσκονται σε έξαρση και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η συχνότητά τους, διότι είμαστε μια χώρα η οποία καπνίζει αρειμανίως !.. Γύρω στο 40% του ελληνικού πληθυσμού καπνίζουν, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου το ποσοστό έχει φτάσει να είναι γύρω στο 15-20%. Δυστυχώς, σαν κράτος δεν φροντίζουμε προληπτικά την υγεία των συνανθρώπων μας, δεν εφαρμόζουμε τους νόμους. Αν και υπάρχει νόμος, δεν έχουμε απαγόρευση στην ουσία το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και εκθέτουμε και το υπόλοιπο 60% στη βλαπτική επίδραση του καπνού».

Άσθμα

Σε μεγάλο βαθμό, τα άσθμα αντιμετωπίζεται πλέον στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στα ΤΕΙ. Αυτό αποδίδεται στην έγκαιρη διάγνωση και στην τεράστια πρόοδο που είχαμε στη θεραπευτική προσέγγιση της νόσου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΠΕ διαθέτει ιστότοπο (myastma.gr) που ενημερώνει το κοινό και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την σωστή αντιμετώπιση του άσθματος. Παρά ταύτα η σύγχρονη προβληματική μορφή της νόσου είναι το Σοβαρό Άσθμα, που ανθίσταται στα κοινά θεραπευτικά μέσα και που επηρεάζει τραγικά τη ζωή των ασθενών.
Καρκίνος Πνεύμονα

Δυστυχώς, στην Ελλάδα η συχνότητα του πνευμονικού καρκίνου βρίσκεται πολύ ψηλά και αυτό αποδίδεται στη συνεχιζόμενη συνήθεια του καπνίσματος. Οι 8 στους 10 καρκινοπαθείς ήταν ή είναι καπνιστές. Η όποια κάμψη στη συχνότητα του αναμένεται μετά από πολλά χρόνια από τη σημαντική μείωση του καπνίσματος.
Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση

Η συγκεκριμένη νόσος αποτελεί τη μητέρα όλων των διάμεσων (ινωτικών) πνευμονοπαθειών. Η θεραπευτική της προσέγγιση πέρασε από διάφορα μονοπάτια, τα περισσότερα των οποίων αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά ή και βλαπτικά για τους ασθενείς. Το τελευταίο διάστημα εγκρίθηκε η χρήση ενός νέου φαρμάκου και αναμένεται σύντομα η έγκριση και δεύτερου σχετικού φαρμάκου, που υπόσχονται σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από ότι τα παλαιότερα.
Σύνδρομο απνοιών

Πρόκειται για κατάσταση που επηρεάζει σημαντικά τη ζωή των ασθενών και που σε ορισμένες περιπτώσεις, συνδυασμού άγνοιας της νόσου με ορισμένες δραστηριότητες (π.χ οδήγηση), καθίσταται λίαν επικίνδυνη τόσο για τον ίδιο τον ασθενή αλλά και για πληθώρα άλλων ανθρώπων.

Η συχνότητα διάγνωσης του ΣΑΥΥ αυξάνεται συνεχώς και αυτό οφείλεται κυρίως στη σχετική ευαισθητοποίηση και τη διαθεσιμότητα σύγχρονων μέσων. Επί διαγνώσεως, υπάρχουν αποτελεσματικά και σωστικά θεραπευτικά μέσα.

Φυματίωση

Η φυματίωση είναι εδώ με καινούργιο πρόσωπο! Παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουμε συνολικά δεδομένα, εν τούτοις φαίνεται ότι στη χώρα μας η συχνότητά της μειώνεται αργά και σταθερά. Αυτό που άλλαξε είναι το ποσοστό συμμετοχής των αλλοδαπών στη διαμόρφωση της συνολικής συχνότητας, το οποίο συνεχώς αυξάνεται. Κατά τη τελευταία 3ετία παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε ευάλωτους πληθυσμούς όπως είναι οι κρατούμενοι φυλακών, οι ναρκομανείς και τα HIV θετικά άτομα. Επίσης οι ανθεκτικές μορφές της φυματίωσης στα αντιφυματικά φάρμακα αυξάνονται.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button