Ειδήσεις ΥγείαςΠαιδί

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός: Πώς να προστατευτείτε εσείς και τα παιδιά σας

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη που εμφανίζεται στα παιδιά μέσα στα πρώτα 2 χρόνια της ζωής τους.

Οι ενήλικες που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό είναι οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά κάτω των 2 ετών και τους ενήλικες που είναι σε ανοσοκατεστολή, ή έχουν συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς, ή χρόνια πνευμονική νόσο. Μεταξύ των ενηλίκων, ο ιός είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και όσους φροντίζουν μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ (CDC), περίπου 25-40% των παιδιών που εκτίθενται στον ιό αυτό για πρώτη φορά, αναπτύσσουν συμπτώματα βρογχιολίτιδας ή πνευμονίας.

Αίτια

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, αφού μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων στον αέρα. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει για πολλές ώρες σε επιφάνειες όπως τραπέζια, στα χέρια και τα ρούχα, γεγονός που καθιστά πολύ εύκολο να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού :σε βρέφη και παιδιά συνήθως θα εκδηλωθούν μέσα σε 2 έως 8 ημέρες μετά τη λοίμωξη. Συνήθως περιλαμβάνουν:

-Καταρροή

-Βήχα

-Φτάρνισμα

-Πονόλαιμο

-Ήπιο πονοκέφαλο

-Μειωμένη όρεξη

-Πυρετό

-Συριγμό, γρήγορη αναπνοή και άλλες δυσκολίες στην αναπνοή

-Ευερεθιστότητα και μειωμένη δραστηριότητα στα βρέφη

-Μια μπλε απόχρωση στο δέρμα (κυάνωση)

Οι σοβαρές επιπλοκές του περιλαμβάνουν πνευμονία, βρογχιολίτιδα, λοίμωξη του μέσου ωτός και άσθμα. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητο η επίσκεψη σε γιατρό αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν άμεσα.

Για να μην κολλήσετε καλό είναι να πλένεστε συστηματικά πριν αγγίξετε οποιοδήποτε αντικείμενο, να αποφεύγετε τους κλειστούς δημόσιους χώρους και τα φιλιά όταν είστε άρρωστοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τις τροφές-βάλσαμο για το στομάχι

Σχετικά Άρθρα

Back to top button