ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Αναστάτωση από την επιστροφή “γιατρών με φακελάκι”!

Αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους των νοσοκομείων αλλά και του ιατρικού κόσμου μετά την αποκάλυψη του HealthReport.gr ότι επιστρέφουν στις θέσεις τους στα δημόσια νοσοκομεία οι επίορκοι γιατροί, που είχαν απομακρυνθεί από το σύστημα με διαθεσιμότητα ή με αναστολή καθηκόντων λόγω κάποιου παραπτώματος, εξαιτίας …αμέλειας του υπουργείου Υγείας.(Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ «Απίστευτο: Επιστρέφουν με νόμο οι επίορκοι γιατροί στα νοσοκομεία! Όλες οι λεπτομέρειες».)

Ειδικότερα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του HealthReport.gr το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιστρέψουν πολλά πρόσωπα που έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι πήραν φακελάκι επειδή με βάση το νόμο Κατρούγκαλου επιστρέφουν όλοι στις θέσεις τους που ήταν σε διαθεσιμότητα, αρκεί μέσα σε ένα διάστημα ενός μηνός να έχουν επανακριθεί από τα πειθαρχικά συμβούλια των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) για τα παραπτώματά τους.

Όμως επειδή το υπουργείο Υγείας δεν έχει ορίσει ακόμη πειθαρχικά συμβούλια, το διάστημα του ενός μηνός θα παρέλθει πολύ σύντομα για πολλές περιπτώσεις γιατρών που είχαν απασχολήσει το πανελλήνιο και είχαν απομακρυνθεί από το ΕΣΥ επειδή είχαν πιαστεί επ’ αυτοφώρω με φακελάκι. Μάλιστα σε λίγες ημέρες λήγει αυτή η προθεσμία για γιατρό ο οποίος είχε συλληφθεί με προσημειωμένα χαρτονομίσματα σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, υπόθεση η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Πανελλήνιο.

Το ρεπορτάζ πάντως για την πιθανότητα επιστροφής των επίορκων γιατρών, επιβεβαίωσε πλήρως η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς Ματίνα Παγώνη η οποία επεσήμανε μεταξύ άλλων πως δεν μπορούν να κριθούν οι συγκεκριμένοι γιατροί επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν πειθαρχικά συμβούλια.

Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν και οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου, δεδομένου πως είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες να δούμε να επιστρέφουν μόνιμα πια στις θέσεις τους γιατροί που είχαν απομακρυνθεί για φακελάκι.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος ξεκαθαρίζει με δήλωσή του στο HealthReport.gr ότι ο Σύλλογος δεν μπορεί να δεχθεί την επιστροφή επίορκων γιατρών εάν δεν επανακριθούν προηγουμένως: «Όσον αφορά στο θέμα των επίορκων γιατρών ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με καθαρότητα τονίζει ότι δε δέχεται επιστροφές χωρίς επανάκριση τουλάχιστον εκείνων οι οποίοι αδίκησαν συνάνθρωπους μας. Ή θα φτιάξει το υπουργείο Υγείας τα πειθαρχικά συμβούλια για να αποφανθούν με νέα κρίση ή δε θα επανέλθουν» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ.Βλασταράκος.

Ο Μιχαλης Βλασταράκος
Ο Μιχαλης Βλασταράκος

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας Γιώργος Πατούλης ο οποίος καταφέρεται κατά του νόμου Κατρούγκαλου που αφήνει ουσιαστικά την «πόρτα» ανοιχτή για τέτοιες επιστροφές επίορκων γιατρών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά στο HealthReport.gr: «Εμείς θεωρούμε ότι αντί να προσλάβουν νέους γιατρούς οι οποίοι να μπορούν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να πλαισιώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με νόμους οι οποίοι μόνο ψηφοθηρικό ρόλο παίζουν, δημιουργούν τη δυνατότητα επιστροφής εκείνων οι οποίοι ουσιαστικά έχουν αποχρώσες ενδείξεις παρατυπίας πάνω στην εκτέλεση του έργου».

Ο Γιώργος Πατούλης
Ο Γιώργος Πατούλης

Για απαράδεκτο φαινόμενο κάνει λόγο ο Γιώργος Βήχας καρδιολόγος, μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και επικεφαλής του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, ο οποίος μάλιστα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάδειξη και δημοσιοποίηση πρόσφατου περιστατικού με ασθενή ο οποίος δε χειρουργούνταν επειδή ο γιατρός του ζητούσε φακελάκι.

Ο κ.Βήχας είχε καταγγείλει το περιστατικό δωροδοκίας με συνέπεια ο επίορκος γιατρός να συλληφθεί επ΄ αυτοφώρω. Όπως λέει σήμερα στο HealthReport.gr ο κ.Βήχας: «Η επιστροφή αυτών των γιατρών που αποδεδειγμένα έχουν κατηγορηθεί για φακελάκι για λόγους και μόνο καθαρά ιατρικής δεοντολογίας, είναι απαράδεκτο.

Άλλωστε ένα από τα μεγάλα προβλήματα τα τελευταία πολλά χρόνια στην Υγεία είναι η διαφθορά, η οποία δεν είναι αρνητική μόνο επειδή αντίκειται στην ιατρική δεοντολογία, αλλά και επειδή αντίκειται και στην οικονομία της υγείας.
Σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς αντί να πατάξουμε τη διαφθορά, με κάποια τέτοια μέτρα δυστυχώς μάλλον επιτείνεται η διαφθορά και δεν πατάσσεται».

Ο Γιώργος Βήχας
Ο Γιώργος Βήχας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απίστευτο: Επιστρέφουν με νόμο οι επίορκοι γιατροί στα νοσοκομεία! Όλες οι λεπτομέρειες

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για το ΕΣΥ: έρχονται έλεγχοι για φακελάκια, συνταγογράφηση!

Editorial: Όταν το ντροπιαστικό φακελάκι ζει και βασιλεύει και με ΣΥΡΙΖΑ…

Το φακελάκι της οργής! Η σύλληψη στον Ευαγγελισμό και οι αντιδράσεις των γιατρών

Σχετικά Άρθρα

Back to top button