Πολιτική Υγείας

Ανατροπή κόλαφος για Βορίδη: Άκυρο και πάλι το πλαφόν στα φάρμακα δια χειρός ΣτΕ!

Ειδικότερα το ΣτΕ δικαίωσε και πάλι τους γιατρούς αλλά και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο που προσέφυγαν κατά της νέας ρύθμισης του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη που επέβαλε πλαφόν στις συνταγές φαρμάκων ανά γιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή.

Η υπουργική απόφαση Βορίδη είχε αρχίσει να εφαρμόζεται μόλις πριν από λίγες ημέρες ενώ στόχος ήταν να περιορισθεί η φαρμακευτική δαπάνη ώστε να μην ξεφύγει από τις επιταγές της τρόικας που επιβάλουν ανώτατο όριο δαπάνης για τα φάρμακα φέτος τα 2 δις ευρώ.
Ποσό που προκαλεί έντονες αντιδράσεις τόσο σε γιατρούς όσο και στην αγορά φαρμάκου καθώς θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό για την κάλυψη όλων των ασθενών.

Το νέο πλαφόν που όρισε ο Μάκης Βορίδης και καταρρίπτεται και πάλι από το ΣτΕ (είχε καταρριφθεί και προηγούμενο πλαφόν του Άδωνι Γεωργιάδη) έθετε όρια που εστιάζονταν στο μέσο όρο της αξίας ανά ασθενή με βασικό κριτήριο την ειδικότητα και τη γεωγραφική περιοχή.

Αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν διαφορές στην αξία των συνταγών ανά περιοχή και κάποιοι ασθενείς να είναι ευνοημένοι και κάποιοι άλλοι «ριγμένοι». Μετά την απόφαση πάντως του ΣτΕ ο υπουργός υγείας Μάκης Βορίδης θα πρέπει μάλλον να βρει νέα μέτρα για να περιορίσει τη φαρμακευτική δαπάνη.

Σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αναστέλλεται η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του Υπουργού Υγείας για το πλαφόν συνταγογράφησης.

Η απόφαση δικαιώνει για δεύτερη φορά τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για την προσφυγή του και διασφαλίζει την περίθαλψη του ελληνικού λαού, αλλά και το δικαίωμα των ιατρών να λειτουργούν με βάση την ιατρική δεοντολογία και τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών τους. Θεωρούμε ότι είναι πλέον η ώρα που το Υπουργείο Υγείας οφείλει να θέσει άμεσα σε εφαρμογή τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία οδηγούν σε ουσιαστικό και αποτελεσματικό εξορθολογισμό τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button